Бай Ганьо за риба – най-неприятните картинки и случки край родните водоеми

Риболовът в България (както и всичко в страната) може да е много приятно начинание докато не попаднем на някоя съвременна версия на героя на Алеко Константинов.

Орисията на Бай Ганьо да живее отвъд страниците на произведението на великия български автор е и това, че хора с неговия образ и подобие (най-вече по маниери) могат да бъдат срещнати навсякъде, по всяко време и за жалост – съвсем неочаквано. В тази статия ще опишем някои неприятни преживявания и картинки, свързани с образа на Бай Ганьо като рибар.

Душата в рая и чалгата до края

Повечето от вас знаят, че когато се ходи за риба рядко може да намерите някое усамотено местенце. На повечето водоеми си правите компания с поне 2-3 души и ако имате късмет компанията може да е изключително приятна. Неведнъж сме споделяли куки за риболов, например, когато някой е забравил да си вземе. Друг път стръв за сом или захранка за шаран – примери много. За жалост е имало случаи когато неприятната страна в човека избива и риболовът е само повод да се направи един банкетен следобед край водоема с много пиене, чалга, викане и дори понякога – дежурна доза псувни. На забележките често се отговаря грубо, а съобразяването клони към нула. За жалост имате по-голям шанс да се разберете с рибите в язовира, отколкото с такива хора.

Аз съм над закона

Тук вече влизаме малко в категорията “Бай Ганьо бракониер”. В много случаи на водоемите можем да видим бракониери, които не спазват елементарни правила от установените, държат се грубо, а като им се направи забележка веднага реагират с: “Ти да не си от полицията, бе?!” и “Какво ще стане, а?”. Внимавайте с бракониерите, защото те обикновено не се движат сами и могат да бъдат агресивни. За жалост дори да подадете сигнал няма гаранция, че контролните органи ще се намесят адекватно и навреме.

Целият свят е моето сметище

Битката на Бай Ганьо с природата е пословична и има хора, които след като излязат на излет или риболов правят така, че след тях да има поне една торба боклуци. Пластмасови бутилки, корда, кукички, а понякога дори неща като силиконови примамки са само част от богатия асортимент хвърлени неща, които сме виждали като сме правили оборки край водоеми преди да си тръгнем. Грижата за природата е на всеки един от нас и е добре да осъзнаем това нещо.

А вие срещали ли сте подобни хора докато сте били на риба? Споделете ни в коментар!

Leave a Reply