Увеличете продуктивността в офиса с промени в интериора

Как да подобрим работоспособността си чрез Фън Шуй

България повечето хора работят по 8 или повече часа на ден. На практика това означава, че всеки един от нас прекарва поне по 40 часа на седмица на работното си място. От огромно значение за всеки бизнес е офис пространството да бъде решено по начин, гарантиращ добра работоспособност и оттам – печалба. В тази статия ще се опитаме да разгледаме как можете да увеличите продуктивността в офиса с интериорни промени според източната философия фен-шуи или според съветите на западни специалисти. За максимален резултат, разбира се, може да се спрете и на комбинация от двата подхода.

Фън Шуй

Напоследък по цял свят, а разбира се, и у нас, нашумяха книгите по фен-шуи, които дават съвети как да наредим работното си място по начин, който ще ни гарантира добра работоспособност и печалби.

Философията на “фен шуи” /“вятър и вода”/ обозначава изкуството на Геомантията – особена система за благоустройство на територията, спрямо каноните на многовековната китайска мъдрост и философия. Нейният основен принцип “фен шуи” гласи, че здравето, богатството и благоденствието идват само при хора, обитаващи свят, в който всяко нещо, построено от човешки ръце, се намира в хармония с природата. Домът и работното място трябва да съществуват в хармония с природните сили – вятърът в клоните на дърветата и водата в реките и потоците. На този принцип е базиран един от най-големите мегаполиси в света – Хонг Конг, който, както знаем, е и оживен център на бизнес и търговия. Ето какво съветват последователите на фен шуи:

  1. Седнете в най-отдалечения от вратата ъгъл на стаята, за да придобиете авторитет.

 

  1. Преместете така бюрото си, че зад гърба ви да има ъгъл или стена за „опора”.

 

  1. Поставете компютъра си в северната или западна част на офиса, за да увеличите творческата си енергия, или в югоизточната, ако искате да ви носи повече печалби.

 

  1. Сложете аквариум или мини фонтан в източната, западната или югоизточната част на помещението. Малък аквариум със сини или черни рибки в северната част на бюрото ви ще активизира бизнеса ви и ще донесе успех в кариерата.

 

  1. Монтирайте метален сейф в западната или северозападната /тези посоки отговарят на елемента метал/ част на стаята. Сейфът символизира просперитета и финансовата стабилност на бизнеса.

 

  1. Погрижете се да има добър баланс между ин и ян. Съчетайте в интериорното решение светли и тъмни цветове, меки и твърди повърхности, гладки и груби тъкани, когато избирате дограма, мебели и подови настилки.

 

  1. Не монтирайте огледала в офиса, тъй като те могат да пренасочат негативната енергия от посетителите към другите хора в стаята.

 

  1. Скрийте кабелите на офис оборудването. По този начин предотвратявате хаоса и осигурявате свободна циркулация на положителната енергия.

 

 

Ако принципите на фен шуи не ви допадат, но смятате, че има какво да промените в офиса си, съвети предлагат и западните специалисти. Те залагат на практичността и малките, ниско бюджетни промени с цел повишаване на ефективността на работното място. Ето какво ви предлагат да направите:

ОСИГУРЕТЕ СИ ТИШИНА

Околният шум оказва голям ефект върху работоспособността.

Според д-р Мелиса Щоплър, автор на „Стрес в офиса”,

„… повишените нива на стрес и увеличаване на стресовите хормони могат да се появят дори когато не усещате наличието на стрес”.

Макар и ниско, нивото на шум в офиса може да се отрази зле на работата ви. Вземете необходимите мерки да откриете източниците на шум около вас. Преместете всички шумни офис уреди далече от стените и поставете мокет, леки преградни стени или пердета, за да заглушите излишния шум.

ПОКАНЕТЕ ПРИРОДАТА ВЪТРЕПсихология на цветовете

Прекарването на дълги часове в „неестествена” обстановка може да бъде вредно за здравето ви. Хората имат нужда от досег с природата, за да са в добра психологическа и физиологическа кондиция. Погрижете се да има естествена светлина през деня. Украсете стените със снимки на природни красоти. За да осигурите свеж кислород, поставете саксии с растения.

Обзаведете офиса си така, че да отговаря на имиджа на бизнеса. Независимо дали в офиса идват клиенти, той трябва да отговаря на имиджа на фирмата. Ако харчите пари за реклама, която ви представя като модерна фирма, а в същото време оборудването и мебелите са ви са морално остарели, това ще ви кара да се чувствате като самозванци и няма да можете да предадете позитивно послания към клиентите си.

ПРОВЕРЕТЕ ЕРГОНОМИЯТА

Ергономията изследва връзката между машините и хората – в този случай между вас и офис оборудването. Лошите в агрономично отношение офиси пречат на продуктивността, увеличават злополуките и риска за здравето.

Ето за какво трябва да внимавате:

 • Очите ви да са на 60-90 см. от монитора и горния ръб на монитора да е под или на нивото на очите.
 • Краката да са отпуснати или да са стъпили здраво на пода.

Леко наклонената назад облегалка на стола помага за намаляване на напрежението на гръбначния стълб и минимизира болката в кръста.

И последно, независимо кой метод ще предпочетете, помислете внимателно преди да инвестирате пари в офис обзавеждане. Постарайте се да промените облика на офиса си постепенно – ако искате скъпо ново бюро, специално изработено за най-крайното място в ъгъла на стаята, започнете да заделяте средства. Междувременно осигурете цветя, пердета и стенна декорация. Обзавеждането на офиса не е самоцел, а начин да увеличите продуктивността, да намалите стреса и разбира се, да печелите повече от бизнеса си

Вижте повече за Фън Шуй на ХрисАрт – Кашпи, саксии и идеи за градината

Leave a Reply