Закупуване на недвижим имот в България от чужденци

Може би вече сте информирани за закупуване на имот в България. В интернет има много информация за това, но накратко:

Според българската конституция чуждестранните лица могат да купуват жилищни помещения, но не и земя. Очаква се промяна в закона, която ще позволи това, но все още няма срокове, определени официално по отношение на тази промяна.
Следователно най-лесният начин е създаването на дружество с ограничена отговорност, което има свои собствени предимства. Вашата отговорност ще бъде до 5 000 български лева / минимален праг за регистрация на ООД /. Процесът на регистрация обикновено отнема около 7 работни дни и след това вашата компания може да притежава собственост върху имоти и земя в България.

В детайли процесът може да бъде описан с лесни 6 стъпки, както следва:

1. Намерете имота си

В мрежата има много недвижими имоти, които продават имоти в България, така че отделете време да намерите подходящия имот за вас. Проверете репутацията на региона, града. Не забравяйте: местоположение, местоположение, местоположение.
Ако обмисляте да закупите чисто нов или непланиран имот в България, проверете репутацията на разработчика. Където е възможно, купувайте от разработчик, който има добра репутация и където можете да видите завършени примери за неговата работа.

2. С или без земя

Ако купувате апартамент, обичайно е той да дойде без земя, следователно не е нужно да се притеснявате от факта, че съгласно действащата конституция чужденците не могат директно да притежават право на собственост върху земята. Ако купувате вила, хижа или къща, ще трябва да регистрирате българско дружество с ограничена отговорност и това ще притежава имота и земята, на която се намира. Повечето недвижими имоти предлагат тази услуга. Ценови диапазон 300-1000 евро.

3. Уговорете покупна цена

Бъдете готови да преговаряте малко с исканата цена, нищо не е фиксирано в камък по отношение на цените на имотите в България, така че огледайте подобни имоти в района и разберете каква е справедливата цена и направете оферта на ниво, с което се чувствате комфортно.
След като сте направили предложение за покупка и сте приели цената си, можете устно да се съгласите да купите и вашият агент по недвижими имоти да задвижи топката. На този етап, ако още не сте инструктирали адвокат, трябва да го направите и той трябва да бъде адвокат, независим от вашия продавач и агент по недвижими имоти, тъй като трябва да се уверите, че вашият адвокат се грижи само за вашите интереси.

4. Проучвания и търсения

Това е невероятно важна стъпка и тази, която не бива да се пренебрегва или бърза при закупуването на имот в България. Вашият агент по недвижими имоти може да предложи да извърши търсене на заглавия и т.н., но за предпочитане е вашият адвокат да провери документите за собственост, да провери дали всички лицензи и разрешения за покупка / продажба са налични, да се уверите, че няма неизплатени дългове по или правни искове срещу имота и да се проверят условията на окончателния договор.

5. Подписване на предварителния договор

Този договор трябва да бъде прегледан от вашия адвокат, преди да го подпишете, и той трябва да съдържа всички условия на продажбата. След подписването е обичайно да плащате депозит от 10%, който не се възстановява, ако се оттеглите от продажбата, възстановим (с неустойка), ако продавачът се оттегли. Ясно трябва да остане датата на окончателния договор (подписване на акта) като дата на вземане владение на имота.

6. Подписване на окончателния договор

Както купувачът, така и продавачът се срещат в офисите на нотариус и подписват окончателния договор в негово присъствие. На този етап прехвърлянето е завършено и се дължат държавни и общински данъци, както и окончателният баланс на покупната цена, ако купувате завършен имот. Ако сте откупили плана, условията за плащане ще бъдат подробно описани в договора и вероятно ще направите първото от поредицата поетапни плащания, които ще продължат през целия процес на изграждане. Не забравяйте, че имате 2 месеца след подписване на актовете за деклариране на собствеността в данъчната служба. Сменете сметките за ток и вода на ваше име.

Leave a Reply