Защо да започнете лечение на хемороиди своевременно

Хемороидите са сложно заболяване. И основната му трудност е, че според статистиката повечето пациенти могат да отложат лечението за дълго време дори да знаят, че имат това заболяване. Твърде неудобно е посещението при проктолога и последващото лечение. Подобно отношение към собственото здраве често води до факта, че в един далеч от идеалния ден пациентът спешно се нуждае от анестетична терапия, за да спре острите симптоми на хемороиди както и лечение за отстраняване на причината за това заболяване. Днес ще говорим за облекчаване на болката и лечение.

  • Струва ли си да вземете болкоуспокояващи за хемороиди?
  • Можете ли да разчитате на алтернативни методи за лечение?
  • Кое е най-ефективното лечение като цяло?

Как да премахнете болката?

Болката е често срещан симптом както при вътрешни, така и при външни хемороиди. Въпреки това, в случай на външната форма на хемороиди, болката може да бъде много по-силна и да се прояви с всяко движение: мускулите компресират падналият, заобиколен от множество нервни окончания. В резултат се появява:

  • невъзможността да ходите;
  • да седите;
  • да лежите нормално.

 

В този случай не можете да направите ежедневните ви задължения без медикамент за спиране на болката.

Как да изберем лекарство?

За бързо и надеждно облекчаване на болката може да се използват свещи и мехлеми с анестетици в състава си. Изберете формата на лекарството, която можете да използвате директно на мястото на хемороидалните възли. Ако имате вътрешни хемороиди и дискомфорт, причинени от възли, разположени в ректума – използвайте свещи, съдържащи обезболяващо или всяка друга, предписана от вашия проктолог.

Ако възлите са разположени отвън, по-добре е да използвате крем, гел или мехлем. В допълнение към обезболяването, мехлемите облекчават напрежението и възпалението, премахват сърбежа и имат лечебен ефект.

Системни анестетични лекарства

Отговорът на въпроса дали да приемате обезболяващи медикаменти за хемороиди зависи от тежестта на синдрома на болката. Ако болката е остра и използването на локални средства не осигурява осезаемо облекчение, е възможно да се вземат таблетки с обезболяващ ефект. Таблетките имат бърз и ефективен обезболяващ ефект, но имат редица противопоказания. Освен това не можете да ги използвате постоянно. Трябва да се допитате до специалист.

Народни средства за облекчаване на болката

От народните средства за облекчаване на болката могат да се препоръчат прохладни седалищни вани. Но не забравяйте: можете да стоите не повече от пет минути.

Лечение на заболяването

Премахването на болката с хемороиди без незабавно лечение е само временна мярка. Ако причината за заболяването не бъде елиминирана, болката ще се върне повече от веднъж, а самата болест ще прогресира. Ето защо е важно да започнете лечението възможно най-скоро.

Основната причина за хемороиди е ниската еластичност на вените в ректума. За да се възстанови еластичността им, е необходим курс с венотоник. Тези лекарства се използват и при заболявания на вените на краката, разширени вени. Въпреки това, днес са на разположение много лекарства специално за лечение на хемороиди.

Обикновено лекарството, което ви е предписал лекаря, се приема с храна. През първите четири дни – три пъти на ден по 1 таблетка, а след това три дни – по 1 таблетка два пъти на ден. Този  7 дневен курс е предназначен да облекчи острата форма на заболяването.

Важно е да се отбележи, че приемът на венотоник  не само помага за укрепване на стените на кръвоносните съдове, но също така помага за облекчаване на болката възможно най-бързо.

Хемороиди – заболяване, което изисква голяма лична отговорност и подход. Не пренебрегвайте симптомите му в онези етапи, когато те все още не носят сериозен дискомфорт, защото в този случай навременното лечение ще ви позволи да се отървете от него бързо, безболезнено и за дълго време. Не се фокусирайте само върху облекчаването на болката. Вземете бързи болкоуспокояващи, но не отлагайте прегледа и лечението веднага щом болката отшуми. Погрижете се за себе си, вижте лекар, преминете към курс на лечение, отделете време за профилактика. Не търсете най-добрия лек за хемороиди чрез опит и грешка, оставете лекаря да ви помогне. Може би посещението при проктолог не може да бъде наречено приятно събитие, но той ще успее да ви избави от много проблеми в бъдеще. Затова поемете отговорност за здравето си и вземете необходимите мерки. Тялото ви определено ще ви благодари!

Leave a Reply