Какви видове контактни лещи съществуват днес?

Какви видове контактни лещи съществуват днес?

Днес болшинството хора със зрителни проблеми използват контактни лещи за корекция на зрението вместо очила. Особеното при тях е, че влизат в директен контакт с очната ябълка, поради което трябва да се избират много внимателно. Нужно е да се обърне внимание на различни параметри – най-вече на материала, целите и начина на използване.

Класификация на контактните лещи

Лещите се класифицират по различни показатели. Спрямо тяхното предназначение, те се делят на коригиращи и декоративни/естетични, както и на коригиращи-декоративни. Много цветни контактни лещи могат да се поръчат с диоптър за корекция на късогледство или далекогледство.

Въз основа на своя дизайн лещите могат да бъдат:

  • Сферични, предназначени за коригиране на далекогледство и късогледство;
  • Торични – използват се за корекция на астигматизъм;
  • Мултифокални, предписват се при пресбиопия – старческо далекогледство.

В зависимост от материала, използван за производство, контактните лещи се делят на твърди и меки. Твърдите лещи все по-рядко се изписват от офталмолозите, предвид по-добрите характеристики на меките лещи. Болшинството специализирани магазини като Lensin, както и оптиките, предлагат основно меки контактни лещи на водещи американски производители.

Материал на контактни лещи – видове и свойства

Твърдите лещи се изработват полиметилметакрилат и силикон. Те могат да се използват за коригиране на астигматизъм, както и в ортокератологията. Що се отнася до материала на по-масовия вид, меките лещи, днес производителите използват хидрогел и силикон хидрогел. Силикон-хидрогелните лещи се характеризират с по-голяма твърдост, но в същото време имат висока пропускливост на кислород.

При избора на материал особено важен показател е способността на лещата да пропуска кислород. За дневни лещи този коефициент е 24-26 единици. Модерните модели, изработени от силикон хидрогел, се считат за най-удобни. Техният коефициент е в диапазона 100-135 единици.

Лещите с повишено съдържание на влага предлагат по-високо ниво на комфорт. С тях се свиква по-лесно, тъй като не създават дискомфорт по време на носене. Недостатъците са, че по време на употреба лещите се дехидратират доста бързо, което води до намаляване на зрителната острота. Освен това са по-малка издръжливост.

В зависимост от срока на носене, лещите могат да бъдат еднодневни, седмични и месечни. Първият вариант е най-добрият поради лесната поддръжка. Според условията на носене на лещи те могат да бъдат ежедневни и постоянни – такива, с които може да се спи. Идеалният вариант е първият, тъй като постоянното присъствие на лещи върху очната ябълка влияе негативно на хидратацията на окото. Също така рискът от инфекции се увеличава.

Какво да изберете?

Само специалист може да определи кои лещи са подходящи за корекция на вашето зрение, въз основа на различни показатели, снети при обстоен преглед и изследване на зрението. Изборът в полза на еднодневни лещи или такива за планирана смяна зависи от начина на живот на пациента и неговите лични предпочитания.

Месечните лещи често са финансово по-изгодни и следователно предпочитани от много пациенти. Съвременните материали, разработени от водещи производители като Alcon, елиминират риска от натрупване на протеинови и липидни отлагания по повърхността на лещата. Характеризират се с по-висока кислородна пропускливост, нисък риск от инфекции и висока влагопроницаемост.

Въпреки това, при носене на месечни лещи е задължително използването на многофункционален разтвор за съхранение и дезинфекция.Еднодневните лещи от друга страна не изискват разтвор, тъй като се изхвърлят веднага след свалянето им в края на деня. На сутринта се поставя нов, стерилен и свеж чифт контактни лещи.

Leave a Reply