Основни съвети за поддръжка на различни видове дограма

Основни съвети за поддръжка на различни видове дограма: дърво, ПВЦ и алуминий

Дограмата играе решаваща роля за структурната цялост и естетическата привлекателност на нашите домове. Независимо дали става дума за дървена, PVC или алуминиева дограма, правилната грижа и поддръжка са от съществено значение, за да се гарантира тяхната дълготрайност и оптимална работа. В тази статия ще разгледаме съвети за поддръжка за всеки тип дограма, като подчертаваме конкретни съображения и най-добри практики.

Дървена дограма

Дървената дограма придава топлина и естествена красота на всеки дом. За да го поддържате в най-добрия си вид и да го предпазите от повреда, следвайте тези съвети за поддръжка:

 • Редовно почистване: Избършете дървените повърхности с мека, влажна кърпа, за да отстраните праха и мръсотията. Избягвайте използването на силни химикали, които могат да премахнат защитните покрития.

Основни съвети за поддръжка на различни видове дограма - дървена

 • Проверка и ремонт: Проверете за признаци на повреда, като пукнатини, гниене или разхлабени фуги. Отстранете своевременно тези проблеми, като поправите или замените повредени части.
 • Добоядисване: С течение на времето защитните покрития върху дървената дограма могат да се износят. Нанесете нов слой боя, петна или лак, за да предпазите дървото от влага и UV щети.
 • Контрол на влагата: Предотвратете натрупването на влага, като осигурите правилна вентилация в зони, склонни към висока влажност, като бани или кухни. Използвайте подходящи уплътнители, за да защитите дървената дограма от щети от вода.

ПВЦ Дограма

PVC дограмата е известна със своята издръжливост, ниски изисквания за поддръжка и устойчивост на влага. Ето как да се грижите ефективно за ПВЦ дограмата:

 • Редовно почистване: Почиствайте ПВЦ повърхности с мек почистващ препарат и воден разтвор, като използвате мека кърпа или гъба. Избягвайте абразивни почистващи препарати, които могат да надраскат повърхността.
 • Смазване: Нанесете лубриканти на основата на силикон върху пантите, ключалките и движещите се части, за да поддържате безпроблемното им функциониране.
 • Избягвайте прекомерната сила: Бъдете внимателни, когато работите с PVC прозорци и врати, тъй като прекомерната сила може да доведе до разместване или повреда.
 • Проверка и поддръжка: Проверете за пукнатини, пролуки или уплътнения, които се нуждаят от ремонт. Сменете повредените или износени лайсни, за да поддържате енергийната ефективност и изолацията.

Основни съвети за поддръжка на различни видове дограма - ПВЦ

Алуминиева Дограма

Алуминиевата дограма предлага здравина, гъвкавост и възможности за съвременен дизайн. Следвайте тези съвети за поддръжка, за да поддържате вашата алуминиева дограма в отлично състояние:

 • Редовно почистване: Избършете алуминиевите повърхности с разтвор на мек почистващ препарат и вода, като използвате неабразивна кърпа. Изплакнете обилно и подсушете, за да предотвратите водни петна.
 • Защитно покритие: Нанесете защитен восък или покритие, специално проектирано за алуминиева дограма, за да предотвратите корозия и да увеличите дълготрайността му.
 • Проверявайте за износване: Редовно проверявайте хардуера, пантите и лайстните за износване или повреда. Сменете незабавно всички износени части.
 • Избягвайте абразивни почистващи препарати: Стойте далеч от абразивни почистващи препарати или стоманена вата, които могат да надраскат алуминиевата повърхност. Изберете нежни методи за почистване.

Източник: Дограма от Premiumplast

Leave a Reply