Поискай, за да получиш – основното човешко правило!

Правилно формулираното искане отваря железни врати

Фактът, че максимата „Искай и ще получиш” съдържа голяма доза истина, е доказан многократно на практика. Независимо дали става въпрос за безобидни желания като да помолите някой познат, на който му предстои да прекоси океана, да ви донесе бутилки от Coca-cola за колекцията ви, или колега да ви даде пари на заем, вие трябва да се обърнете към него и да поискате той да ви направи съответната услуга. Примерите, илюстриращи ефикасността на този метод, са безброй.

Ако човек не си поиска каквото му трябва, няма как да го получи. Това е елементарна логика. Такъв обаче е случаят с повечето хора. Те просто не смеят да искат. Но ако сте достатъчно решителни да го направите и ако другата страна може да ви осигури това, което искате, много е вероятно да го получите.

Защо повечето хора не смеят да искатquestion

  • Първо: Най-често срещаното съображение, което ги възпира, е страхът от отказ. Страхуват се, че това, за което молят, ще им бъде отказано.
  • Второ: На второ място идва съмнението, че не е редно да искат, това което искат, и останалите могат да ги вземат за глупаци.
  • Трето: Третата най-често срещана причина, е че те дори не подозират колко голяма е вероятността да получат нещо ако чисто и просто отправят искането си към когото трябва.

Към коя от тези категории спадате вие

Можете да искате каквото ви хрумне във всяка една ситуация, независимо дали става въпрос за личния или професионалния ви живот. Що се отнася до търговията, искането играе много важна роля. Налага се да поискате от някого да се срещне с вас, за да осъществите дадена сделка, а много хора не смеят да го направят. Ситуацията в къщи не е много по-различна. Ако искате съпругът или съпругата ви да направи нещо, просто го кажете.

Ако искате даден продукт, но можете да си позволите само малка част от него, обяснете как стоят нещата и попитайте какво може да се направи във вашия случай. Или опитайте да размените нещо, което имате в излишък срещу това, което нямате и ви трябва. Ако искате да получите отлично обслужване в ресторант, просто го кажете.

Ако ви трябва помощ за нещо, отворете уста и помолете.

В общи линии това правило важи за всяка ситуация. Ако се придържате към него, ще откриете с изненада, че в повечето случаи молбата ви ще бъде удовлетворена.

Как всъщност се иска

Човек трябва да знае какво иска. Можете да искате нещо само ако наистина знаете какво е то. Ако ви предстои бизнес среща, трябва предварително да определите някаква сума, която да заявите на другата страна.

Нужно е да бъдете конкретни

Избягвайте реплики от рода на „Искам по-ниска цена”. Кажете: „Moето предложение е 100 USD.”

Бъдете дръзки и поискайте нещо по-добро от това, което всъщност искате, за да получите минимума. Ако сте съгласен да платите 500 USD за продукт, настоявайте пред продавача да свали цената на 300 USD. Така шансът да получите продукта за 500 USD е по-голям.

Още преди да заявите желанието си приемете, че то вече се е осъществило. Не се колебайте и бъдете уверени, че ще получите каквото искате. Не обръщайте внимание на начина, по който хората ви гледат. Важното е да получите каквото искате. Другата страна решава дали искането ви е приемливо или не. Вие не сте отишли на срещата, за да се харесате на някого с поведението си или да впечатлявате с външния си вид.

Какво е най-лошото, което може да ви се случи ако поискате нещо?

Да ви отговорят с „не”. Какво толкова? Вие нищо не губите в този случай. Ако не поискате обаче, „не” е единствената съществуваща опция.

Leave a Reply