Тайните на безукорното почистване на килими

Тайните на безукорното почистване на килими

Килимът е задължителен елемент в интериора, защото е ярко допълнение и е от нещата, които създават удобство в дома. Като всичко в обзавеждането, се нуждае от редовна грижа, защото лесно се цапа: понякога минавате с обувки по него, разливате питие или просто имате деца и домашни любимци, които ви поднасят изненади във вид на петна.

След подобни инциденти трябва бързо да направите нещо, за да възвърнете предишния му блясък и чистота. Не е сложно да се направи у дома, дори да живеете в апартамент. Просто трябва да имате предвид някои важни препоръки за пране на килими:

На първо място трябва да почистите настилката с прахосмукачка  и то- от двете страни! Първо се обработва задната страна, а след това – лицевата, защото в противен случай мръсотията отдолу ще се набие в тъканта. Обработката с прахосмукачка и с четка се прави винаги по посока на косъма.

За да сте сигурни, че няма да сбъркате в избора на почистващ  препарат, направете си малък тест: обработете една малка част от настилката. Ако сте доволни от резултата,   отстранете всички петна и най-накрая почистете цялата повърхност. Препоръката е да използвате леки, безопасни формули. Ако те ви вършат работа, няма нужда да третирате цветовете с по-силни препарати.

Килимът не се пере с гореща вода. Препаратите и търкането ще свършат работа в комбинация с хладка.

Независимо колко здрав е килимът ви, не използвайте четки с твърд косъм, защото те лесно рушат  структурата на материала.  След това се  появяват „плешиви петна”, които никак не са приятни за гледане.

Ако обработвате с препарат, без да перете, започнете от най-отдалечения от вратата ъгъл. След като стигнете до изхода, не забравяйте да подсушите. Мокрият килим изгнива, а влагата може да деформира ламината под него.

Нищо ни може да замени красотата на обновения продукт, но мокрото пране не трябва да се прави повече от 2-3 пъти месечно!

Как да изберем подходящия препарат за почистване на килими?

Всичко зависими предимно от материала на покритието, което ще чистите. Това определя и подходящата температура, и необходимите активни вещества.

Синтетичните килими са не само най-разпространени и евтини, но и най-непретенциозни. Лесно ще ги почистите с прахосмукачка. Ако са се появили петна, използвайте всякакви химически и органични средства.

Килимите от естествени материали са скъпи и висококачествени и затова изискват внимателно третиране.  Вълненият продукт например може да се почисти у дома, но без белина и сол. Коприната е много деликатен материал и няма да издържи влага и силно механично натоварване.  Когато имате съмнения какъв препарат и техника да използвате, най-разумно е да платите за професионално почистване на килими . Хора, чиято работа е това, не само знаят какъв препарат за какви петна да използват, но и разполагат с подходящи уреди, които бързо и безвредно ще възвърнат предишната красота на покритието. Подобен тип почистване се препоръчва поне веднъж годишно.

Ако настоявате да се справите сами, вземете предвид дължина на косъма. Ако е къс, не би трябвало да имате проблем. Почистването му е лесно и бързо. В повечето случаи можете да използвате почти всички народни средства. Дългият косъм обаче е предизвикателство! Почиства се трудно, а ако започнете с интензивно търкане на предната част на килима, има сериозен риск от повреда на повърхността. Ако сте се справили, не забравяйте деликатния момент със сушенето! Този тип килими абсорбират добре влагата. Ако не е подсушен добре, по килима може да се появи плесен и неприятна миризма.

Другият важен елемент, с който трябва да се съобразите почистващия си препарат, това е цветът на настилката. За да се запази оригиналния цвят, не използвайте бели прахове за тъмни и цветни килими.  За тях се препоръчва да използвате смеси на базата на оцетна киселина и амоняк. Светлите настилки могат да се обработят със сода и сапун, но не и с лимонов сок, заради риска от появата на петна.

Тайните на безукорното почистване на килими

Домашни методи за почистване на килими

Ако не искате да давате пари за битова химия, със сигурност познавате ефикасността на много продукти от бита. Добре е да знаете обаче, че сериозни петна като от вино или кръв се отстраняват лесно и безвредно с професионално почистване. Ако петната не са така сериозни,  у дома може да използвате:

Амоняк

Амонякът премахва сериозни замърсявания и възвръща старата яркост на цветовете. За да не навредите на тъканта обаче, направете  разтвор от 2 супени лъжици амоняк в литър студена вода. Преди да обработите тъканта, непременно пуснете прахосмукачка върху нея. В противен случай амонякът само ще ги „набие” дълбоко по повърхността.

Лимонов сок

Ако имате ученик, килимът в детската стая сигурно прелива от разнообразни петна от химикалки и сосове за храна. Не е нужно много, за да се отървете от тях. Нанесете лимонов сок върху повърхността му, търкайте добре и го оставете да действа за 2 часа. След това изплакнете със студена вода.

Домашен сапун за пране

Добрият стар домашен сапун на баба премахва почти всяка мръсотия. Нежно е само да го настържете и да разтворите една супена лъжица стърготини в един литър вода и да добавите една супена лъжица терпентин. Нанесете върху килима и изтъркайте с мека четка. Само след пет минути изплакнете с  топла вода. Подсушете килима много добре и непременно проветрете стаята, в която го поставяте.

Оцет

Оцетът няма така остра миризма като амоняка, но също като него помага за възстановяване на предишния блясък на цвета на вашия килим. Направете си сами смес от една 1 с.л. сода бикарбонат, 1 с.л. прах за пране и 60 мл. ябълков оцет. Разтворете сместа в чаша вода и с полученото третирайте петната по килима. След това изплакнете и подсушете.

Сода

Содата е безценна в поддържането на чистотата у дома. По отношение на килимите тя премахва и миризмата, и освежава цвета. Поръсете килима със  6 с.л. сода бикарбонат, и  след половин час я почистете с прахосмукачка. Не нужно да търкате и да изплаквате.

Бензин

Бензинът премахва всякакви петна от мазнини. Използвайте 1 с.л. прах за пране препарат, чаша вода и няколко капки бензин. Обработете добре петната, след това изплакнете добре и подсушете. Разбира се, ако третирате килима в стаята, трябва да проветрите добре след почистване.

Сол

Солта действа като содата върху килима –  премахва неприятните миризми и отстранява мръсотията.  Тя обаче изисква да я третирате с влажна четка и да се обере с прахосмукачка след като си свършите работата.

Как да премахнете лошите миризми от килима?

Колкото и да перете килима, някои миризми сякаш потъват  дълбоко в структурата му. За да решите проблема, отново се нуждаете от допълнителна обработка като:

Разтвор от оцет, сода, домашен сапун и водороден пероксид.

Другата възможност е да разнесете гранули от котешка тоалетна и след половин час я оберете с прахосмукачка.

Тайните на безукорното почистване на килими

Не се  изкушавайте да използвате специални химически домакински продукти за премахване на миризми. Повечето от тях съдържат аромати, които не ги премахват, а само ги „маскират”. Ако не може да се справите сами, по-добре е да потърсите професионално почистване, което на  100% ще  ги отстрани.

Leave a Reply