данни

За какво теглим кредити + инфографики

За какви неща българите взимат бързи кредити:

Потребление на бързи заеми по градове
Потребление на бързи заеми по градове

Използването на бързи кредити като средство за покриване на различни видове разходи набира особена популярност в последните години. Достъпът до този вид заемни средства става все по-гъвкав и лесен, а с това се променят и целите на потребителите. Вече съвсем не е необичайно да вземеш бърз заем за стандартна покупка. С други думи не става въпрос само за теглене на пари при спешни случаи, въпреки че това продължава да е един от основните мотиви.
В топ класацията например се задържат различни уреди, които не са от първа необходимост – смартфони, таблети, телевизори или друга техника.

Най-общо причините за кандидатстване за бърз заем могат да бъдат обобщени в следните сфери:

 • Ремонт на дома и покупка на обзавеждане

Подобряването на условията в жилището е с най-голям дял на отпуснати средства. Това има няколко обяснения – например често става въпрос за по-голяма инвестиция и съответно сумата на заема е по-висока. Понякога се касае за спешен ремонт, но не са рядкост и планираните, както и случаите, в които предвиденият бюджет за ремонта се оказва недостатъчен и са необходими допълнителни средства. При обзавеждането може да става също въпрос на планирана покупка, но също така и неотложна замяна на развален електроуред.

 • Обединяване на задължения

В случаите, когато човек има изтеглени повече от един кредит по-разумно, изгодно и лесно за управление е, ако вземе нов заем. С него потребителят обединява и рефинансира задълженията си, като и изплаща само един кредит и не мисли за безбройни вноски всеки месец. Затова и рефинансирането е следващата причина за взимане на заем.

За какво теглим най-често бързи кредити
За какво теглим най-често бързи кредити

 

 • Пари в брой

Това на пръв поглед неясно определение обединява различни мотиви за теглене на бърз кредит. Те могат да варират от покриване на всекидневни разходи и харчове, до дребни покупки или изплащане на комунални задължения (ток, парно, телефон и пр.).

 • Лечение

За съжаление здравословните неразположения рядко ни срещат достатъчно подготвени, а грижата за здравето е доста скъпа. Много хора се виждат принудени да покрият разходите за себе си или свои близки именно по този начин. Кредитът за лечение не е задължително теглен по спешност, не са редки случаите и когато става въпрос за по-скоро козметични процедури.

 • Почивки

Според данните около 7% от потребителските кредити се използват за почивка или екскурзия, но делът се увеличава. Причината е, че обикновено хората се стремят да покрият важни разходи, като вече изброените ремонти, спешни покупки или покриване на различни видове задължения. И едва тогава мислят как да прекарат отпуската си и дали да отделят пари за почивка. В много от случаите става въпрос за допълване на бюджета към вече заделени за целта средства.

 • Ремонт на автомобила

  Данни за какво теглим най-често бързи кредити
  Данни за какво теглим най-често бързи кредити

Този незаменим за повечето от нас спътник в живота ни – автомобилът, често решава да се повреди в най-неподходящия момент. Отлагането на ремонта може да причини сериозни затруднения в ежедневието. За това и понякога се налага това да се случи с пари на заем.

 • Образование

Съвсем не са рядкост случаите, в които с бърз заем се покриват семестриални такси, такси за различни видове курсове, или разходи, съпътстващи образованието ни или това на децата. Особено при квалификационните курсове обикновено при заплащане на цялата сума наведнъж има отстъпка от цената и съответно излиза по-евтино, отколкото ако изберем да плащаме разсрочено.

Разбира се причините за теглене на бързи заеми не се изчерпват само с изброените. Услугата е от полза например при организиране на семейни тържества, абитуриентски балове и дори сватби. Празниците също дават повод за вземане на кредит – дали за покупки на подаръци за близките или за подготовка на празнична вечеря, или пък пътуване.
Според данните основните потребители на бързи кредити вече са млади мъже на възраст до около 30 години. Ако преди профилът на основния клиент е бил по-възрастен мъж със стабилни доходи, то вече услугата вече позволява и на не толкова заможни хора да се възползват от нея. Като съотношение 60% от заемите се взимат от мъже и 40% от жени. Въпреки че дамите обикновено се грижат за семейния бюджет, те не са толкова склонни на риск и затова по-рядко теглят кредит.

Източник инфографики: http://www.economic.bg/bg/news/7/za-kakvo-teglyat-kredit-balgaritee.html

Leave a Reply