Компресивни чорапи при оток на краката

Диабетен оток и компресивни чорапи: Нови изследвания

Компресивни чорапи при оток на кракатаХората с диабет често изпитват оток, или подуване. Когато подуването пречи на притока на кръв в долната част на тялото, той излага пациенти с диабет в риск за язви на краката и други вени заболявания. Но има добри новини, според изследователи от Чикаго – използването на леки компресивни чорапи терапия може да намали подуването в долните крака, без да влияе неблагоприятно на циркулацията във вените.

Изследователи от Шолския колеж по подиатрична медицина в Университета Розалинд Франклин в Чикаго и Медицинския център на армията на Мадиган в Такома, Вашингтон са изследвали 80% пациенти с диабет тип 1 или тип 2 и лек до умерен оток на долните крайници и им е възложено да носят чорапи за диабетици и компресивни чорапи (в проучването са използвали Sigvaris 18 до 25 mmHg чорапи). Пациентите, наети за проучването, получават четири чифта чорапи и им е казано да ги носят за всички часове, в които са будни.

В началото на проучването и всяка седмица в продължение на 4 седмици изследователите измерват обиколката на стъпалото на всеки пациент, глезена и прасеца, за да оценят нивото на отока в краката. Тестват и циркулацията на кръвта всеки пациент по време на цялото проучване.

След месец пациентите, които са носели компресивни чорапи, са имали значителни подобрения при подуването на крайниците в сравнение с пациентите, които са носели само чорапи за диабетици. Освен това пациентите, носещи чорапите Sigvaris, са имали признаци на повишено подобрение в циркулация на кръвта в долната част на тялото.

Преди да бъде направено изследването не са препоръчвали носетето на компресивни чорапи на пациентите си с диабет, поради опасения, че ще попречи на кръвоностните съдове и циркулацията на кръвта. Констатациите от това проучване, Представени на 2015 Американската асоциация за диабет 2015 научни сесии през юни 2015 г., изглежда, че показват друго, и медиците, свързани с изследването казват: “Използването на компресивни чорапи може да помогне при умора и спазми, свързани с оток в долните крайници и също може да помогне за дългосрочно венозно здраве.”

Източник: Американска асоциация за диабет 2015 научни сесии; 6 юни 2015: Бостън, Масачузетс. Абстрактен 142-OR

Leave a Reply