Дългата памет при малките деца

Майка с дете

Направете с детето си къщичка за птици, вместо да купувате агресивни играчки.

Децата не мислят логически, а емоционално. И помнят толкова дълго, че понякога остава за живот. Понякога дори не подозираме колко много влияем върху психиката ни с някое неволно на вид действие или постъпка. Когато едно дете с часове наред строи с кубчетата си замък или приказна къща и вместо да видите цялото му старание вие сухо му наредите да прибере всичко в коша, то ще го направи.

Но никога няма да го направи пак,

а когато порасне ще изпитва истинска алергия към всичко, свързано със строителството. Така е с всичко. Детето може да помни само чувството, което нещо е оставило у него. Не точно времето. Когато отглеждате детето си просто му правете малки подаръци – емоции, които ще му помагат в живота. Не го забърквайте в решаването на собствените си проблеми. Не му обяснявайте, че няма да получи говорещ папагал за Нова година, но го отведете в гората да чуе песента на птиците. Със сигурност ще запомни това. Показвайте му света, ходейки с неговите малки крачки, защото той ще става все по-голям и е важно какво ще вижда в него.

Научете го да обича.

Посадете заедно дърво – може да го наречете Дървото на желанията. То ще запомни дървото, а не играчките, които може да вземете от всеки срещнат магазин. Научете го на милосърдие. Направете къщичка за птици, вместо да купувате безумни играчки като пушки и пистолети. Храбростта на човек не се дължи на пушката, а на сърцето. Изкарвайте колкото се може повече време заедно – това е най-хубавия подарък и за двама ви. Защото децата растат страшно бързо. Научете го да дава с щедра ръка, защото е благословен този, който може да дава. Колекционирайте усмивките на детето си – колкото повече ги има, толкова по-богат ставате. А със сигурност то ще запомни всяка за какво е била.

Leave a Reply