Фасети за красива усмивка

Красива усмивка, въпреки обезцветяването и кривите зъби – възможно ли е това? Да, това е възможно с така наречените фасети – но те имат своята цена. Нашето ръководство ви дава цялата важна информация за фасетите.

Какво представляват фасетите?

Терминът идва от английски и означава нещо като „фурнир“, „фасада“ или „облицовка“. Тънките вафли, полупрозрачни фасети са направени от керамика или пластмасово-керамична смес (композит). Зъболекарят ги залепва трайно към видимата страна на предните зъби със специално лепило. Счупените зъби , обезцветяването на зъбите, празнините в зъбите и кривите зъби изчезват зад тънката керамична обвивка. На видимите зъби се придава естетичен вид и цветът на зъбите също се коригира индивидуално с този вид лечение.

Фасети: видове

Зъболекарите правят разлика между четири различни вида фасети. Изборът на процедура зависи от състоянието на зъбите. Видовете се различават по отношение на якост, закрепване и материал. В зависимост от процедурата цената варира от 300 до 1500 евро на зъб.

Конвенционални фасети:

Те са изработени от керамика и са с дебелина до 1 мм. В лабораторията се извършва адаптация към формата на зъба. По време на закрепването външната повърхност на зъба е минимално шлифована (под местна упойка). Залепването отнема около половин час за всяка процедура.

Неподготвителни фасети (напр. Люминири):

Фасетите са с дебелина само около 0,3 мм и следователно значително по-тънки от конвенционалните фасети. Не е необходима подготовка за закрепване. Отпечатъкът се прави без предварителна обработка на зъбите и с него се правят тавите. Това означава, че зъбното вещество не е атакувано и анестезията вече не е необходима. Методът се счита за безболезнен. И тук фасетите са трайно фиксирани към зъба с помощта на специално лепило.

Фасети в готовност (незабавни фасети):

Те се състоят или от изцяло керамична или от пластмасово-керамична смес. Прикрепването към зъба може да се извърши с малко или никакво отстраняване на веществото. Горещите фасети са адаптирани към формата на зъба и са залепени директно на мястото на зъболекаря. Непосредствената процедура е най-евтината, тъй като цялата процедура се простира до една сесия на лечение, която е възможна чрез стандартизирани шаблони за фурнир. Няма разходи за изработени по поръчка продукти в лабораторията.

Композитни фасети:

Те са изработени от зъбна пластмаса и са прикрепени към зъба в директен процес като незабавни фасети. Това обаче са временни фасети, които преодоляват времето, докато конвенционалните фасети се доставят от лабораторията.

Leave a Reply