Фототапети за детска стая: как да изберем идеалния вариант?

Има много важни моменти при декорирането на детска стая и декорацията на стените е един от тях. Съществуват различни начини да направите детска стая уютна и необичайна, но най-лесният начин е да използвате фототапет. С негова помощ можете лесно да добавите индивидуалност към стаята на детето си и да я направите по-елегантна и приветлива.

Какво представлява фототапетът и защо е добро решение за детската?

Фототапетът представлява хартиено покритие с голямо сегментирано изображение, което се сглобява в процес на инсталацията, за да се получи избраната картина. Когато говорим за детските фототапети, реализмът на изображението може лесно да превърне тапета в приказен портал към друг свят, който обитателите на детската стая със сигурност ще оценят.

Използването на фототапет в интериора на детската позволява не само да я декорирате по оригинален начин, но и визуално да разширите пространството, както и да го зонирате, разделяйки го на няколко независими зони. Това е особено полезно за малки стаи, стига да се намери стена с достатъчно свободно място, която не е закривана от наличните мебели.

Фототапетите на детска тематика се предлагат в огромно разнообразие. Производителите предлагат изображения за децата от различни възрастови групи, пол и интереси. Бихте могли да заложите на етюди от приказки или анимационни герои. Космическите пейзажи и колите са предназначени за стаите на момчетата. Принцеси, русалки и феи, пък радват малките госпожици.

Избор на фототапета – какво трябва да знаете?

Изборът на детски фототапет е добре да се прави с участието на детето. В противен случай има опасност то да отхвърли декорацията и да изгуби желание да обитава стаята, която сте обзавели с толкова старание и любов. И все пак има тънкости, които извеждат на преден план отговорността на родителите.

При избора на фототапета трябва да обърнете внимание на няколко ключови характеристики:

  • Материал на основата;
  • Цвят;
  • Вид на изображението;
  • Възраст на детето;
  • Пол на детето.

В зависимост от вида на основата, фототапетите биват два вида – хартиени и флизелинови. Хартиените са по-простият и достъпен вариант, който може лесно да се замени, без да се правят големи финансови разходи. Предимството на флиз тапетите е, че основата им е здрава и еластична, така че малки пукнатини и свиване на стените след ремонта няма да доведат до разкъсване и изкривяване на картината.

Избор на цвят и изображение

Изборът на изображението и цветовата гама на фототапета е най-важният момент. Тук е важно картината да бъде в синхрон с интериора на стаята, като в същото време е достатъчно ярка, за да се откроява. Големината на модела е от огромно значение. В магазин Дегрец ще ви предложат детски тапети с различни размери – стандартната големина е 184 х 254 см височина/широчина.

Често фототапетите с еднакъв сюжет се предлагат в различни тоналности. Не забравяйте, че всеки цвят има специфичен ефект върху обитателя на съответната стая: зеленото отпуска, червеното ободрява, синьото успокоява, оранжевото и жълтото повдигат настроението. Разумната комбинация от цветове в картината ще помогне да се създаде положителна и творческа атмосфера в детската стая.

Важно е също да обърнете внимание на броя на частите, от които е съставен фототапетът. От броя детайли се определя сложността на залепване на декорацията. Ако планирате лично да монтирате декоративното покритие, но нямате никакъв опит и увереност в собствените си сили, изберете модел от две, максимум три части. Свързването им едва ли ще ви затрудни.

Leave a Reply