check car battery

Грижа за акумулатора през зимните месеци

Когато става въпрос за зимия сезон, запалването на автомобила се превръща в голям проблем. Основните причини за този проблем са, че акумулатора Ви няма същите техническите качества както през летния сезон

Може да има много причини, но основният проблем при стартиране се дължи именно на акумулатора. Тук ще обсъдя “Как да поддържаме акумулатора на автомобила през зимните месеци”. Ако следвате някои основни стъпки и ако следвате някои прости съвети, може да се разминете с този проблем.

Почистете акумулатора на автомобила си

Устройство на акумулатор
Устройство на акумулатор

Ако използвате акумулатора на автомобила си от дълго време, то тогава трябва да погледнете състоянието му. Трябва да има добра връзка между акумулатора на автомобила и стартера, за да се осигури достатъчно мощност при стартиране. Обикновено се случва, че има слой от нагар или корозия по клемите на акумулатора. Поради това, правилното предаване на мощност не се случва и стартера не може да произведе толкова много въртящ момент, необходими за стартиране на двигателя на автомобила.

За да се отървете от този проблем, трябва да почистите терминалите на батерията възможно най-скоро. Уверете се, че спазвате правилната безопасност, преди да предприемете каквото и да е действие. Тъй като акумулатора съдържа киселина и ако попадне в контакт с кожата или очите ви, може да доведе до изгаряне. При контакт на киселината с кожата, измийте обилно със сапун и вода. В случай на контакт с очите, измийте незабавно с вода и се свържете с най-близката болница.

Можете да почистите корозията с обикновен почистващ препарат и четка, които може да намерите във всеки един магазин за авточасти. Почистете добре клемите и терминалите за по-добър контакт. Поддържането на изводите чисти позволява на батерията да изпраща точното количество енергия към системите, които се нуждаят от него. Трябва да почиствате
акумулатора си редовно, за да бъде в добро техническо състояние.

Използване на зарядно устройство за акумулатори:

Друг най-добър начин да поддържате батерията на автомобила си е с помощта на зарядно устройство за акумулатори. То помага на батерията да се поддържа в напълно заредено състояние. Обичайната продължителност на живота на всички акумулатори е около 3-4 години. След този период, акумулатора губи първоначалните си качества и се пораждат проблеми. С помощта на зарядното устройство, вероятността от проблеми се намалява.

Купете подходящия акумулатор според климата и географската ширина, в която живеете

Друг най-важен фактор е, че трябва да знаете добре климатичните условия във Вашата географска ширина и населено място, преди да купите каквато и да било батерия на автомобили.

Ако наскоро сте се преместили от топъл климат в по-студен, трябва сериозно да помислите за смяна на акумулатора за тежки условия в подготовка за по-студените месеци.

Трябва да направите това:

  • Периодично да се тества състоянието на заряда (SoC) и да се следи, че електролитът е на правилните нива.
  • Периодичното зареждане ще попречи за замръзването на акумулатора
  • Ако батерията има капачки за пълнителя, проверете нивото на електролита (акумулаторната киселина) във всяка клетка. Ако е
  • необходимо, добавете само дестилирана, демонизирана или декриминализирана вода до препоръчаното ниво, но не препълвайте.

Leave a Reply