Как да оползотворим стар хляб

Как да оползотворим стар хляб?

Във всяко домакинство понякога остава хляб, който семейството не успява да изяде навреме, и той се изсушава. Сигурно и вие не обичате да изхвърляте храна и се чудите какво да направите със стария хляб.

Има различни начини за готвене със стар хляб, от галета до хлебни пудинги. Старият хляб можете да използвате и в супи и салати, както и в основни ястия. Ето няколко рецепти, които можете да опитате. Освен това не забравяйте, че старият хляб е чудесен източник на хранителни вещества и фибри, така че не го изхвърляйте!

Готвене със стар хляб

Старият хляб може да се използва по различни начини. Може да се препече във фурната или да се използва като сушена галета. Можете също така да го намажете със сол и билки за пикантен микс. Това може да се използва в различни ястия, от пудинги до пълнеж за печено месо. Може дори да се използва за добавяне на допълнителен вкус към зеленчуците.

Друг начин да използвате стария хляб е да си направите крутони. Тези хрупкави хапки могат да се добавят към супи и салати. Това просто приготвяне може да се направи с почти всеки вид стар хляб. Най-добрите крутони са от стар хляб с квас, защото е по-плътен и по-лесен за тънко нарязване. За да приготвите бисквити, нарежете стария хляб на филийки с дебелина 3 мм. Намажете ги със зехтин преди печене.

Как да оползотворим стар хляб - готвене

Използване на стар хляб в рецепти за основни ястия

Старият хляб не е отпадък и има много начини да го използвате във вашите рецепти. С него например можете да направите сирене на скара. Това е идеалният начин да използвате стария си хляб и да му придадете хрупкавост. Можете дори да го използвате за френски тост, чудесен начин да използвате хляба си, като същевременно намалите хранителните отпадъци.

Друг добър начин да изразходвате стария си хляб е да направите галета. Този вид хляб може да се използва за паниране на кюфтета или добавяне на хрупкавост към салати. Можете също така да направите супа със стар хляб, която е вкусна за тези, които обичат хляб.

Приготвяне на галета

Ако имате останал хляб, който е започнал да изсъхва, можете да го направите на галета, която после да ползвате за паниране. За целта, трябва да препечете добре филийките на фурна или тостер, докато добият златист цвят. След като изстинат, ги наронете добре, докато се получи еднородна смес, подобна на брашно.

Как да оползотворим стар хляб - галета

Използване на остарял хляб в супи и салати

Може да се изненадате да научите, че можете да използвате стар хляб за сгъстяване на супи и салати. Когато се начупи на малки парчета, старият хляб бързо ще сгъсти супата. Това ще го направи идеален за студена зимна вечер. Можете също да опитате ribollita, традиционна италианска супа със стар хляб като основа. Това е чудесен избор за вегетарианци и тези, които обичат хляб.

Източник: Симид

Leave a Reply