Как транспортът се е променил?

През цялата история на човечеството са се развивали различни форми на транспорт. Параходите, влаковете и самолетите са само няколко примера. Те се използват за транспортиране на хора, стоки и материали до различни места.

Жп линии

През 20-ти век железопътните линии играят жизненоважна роля в развитието на света. Използвайки най-новите технологии, железопътните линии променят начина, по който хората живеят, работят и пътуват. Появата на автомобили и самолети довежда до намаляване на пътническия трафик, по-бързи доставки на поръчки, а дори и транспорт на спешни пратки. Железопътните линии обаче продължават да се развиват през 21 век. Сега те превозват около 40 процента от товарите по света.

Железопътните линии са сред най-икономичните начини за превоз на товари. Средно една железопътна линия може да премести един тон товар на 800км на литър гориво. Това е четири пъти по-ефективно от карането на камион.

В началото на 20-ти век железопътните линии представляват най-голямата индустрия. Те се управляват от безмилостни железопътни магнати.

Канали

През 19 век Обединеното кралство развива мрежа от канали, които помагат за транспортирането на обемисти товари. Тези водни пътища обаче не били подходящи за пътуване с пътнически кораб. Те трябвало да бъдат теглени с коне. През 60-те години на 19 век пристигането на железниците ускорява процеса на транспортиране. Каналите станали нерентабилни поради конкуренцията на железниците.

Най-популярният тип лодка по канал е традиционната тясна лодка. Тези лодки често са рисувани в дизайн на рози и замъци. По-късно са задвижвани от дизелови двигатели.

Първият британски канал, следващ река, е Sankey Brooke Navigation. Фунтова брава, която е изобретена от Chhiao Wei-Yo през 983 г., е добър пример за оперативен инженерен подвиг.

Най-значимият пример за “Големия кръст” е две хиляди мили мрежа от канали, обхващащи четири големи реки в Англия. Построен е между 1759 и 1770 г. и до голяма степен се приписва на Бриндли.

Параходи

През миналите векове хората са използвали лодки за транспорт. В началото на деветнадесети век се появява парната енергия, която променя начина, по който пътуваме. Тази революция отваря възможности за търговия и увеличава възможностите за пътуване.

С развитието на парната енергия хората започнали да използват реката за пътуване. Това промени средата на Запада. Били изсечени дървета по бреговете на реките и това променило дивата природа.

До края на деветнадесети век параходът е популярна форма на транспорт. Това намаля времето и разходите за доставка, но било и опасно. Хората загинали при много инциденти с параходи. Конструкцията на лодката затруднява маневрирането и понякога тя потъвала.

Параходите са построени с бутално витло и едно гребно колело отзад. Лопатките предизвиквали повърхностна турбуленция. Това е особено опасно при ниско ниво на водата.

Въздушен транспорт

Използването на въздушни товари е чудесен начин за транспортиране на стоки с висока стойност. Типичните употреби включват екзотични плодове, цветя и фармацевтични продукти. Въпреки това може да се използва и за доставка на по-малки обеми на нови пазари. Търсенето на въздушни товари също вероятно ще се увеличи. Очаква се въздушният транспорт да помогне на производителите да посрещнат търсенето на суровини с висока стойност и критични резервни части. В допълнение, той ще поддържа бърза доставка на първоначални доставки на продукти, както и ще помогне в трансфер на пасажери и кабинен екипаж. Също така ще бъде от съществено значение да се помогне на производителите да обменят мостри или да доставят критични резервни части.

Въздушният товарен транспорт все още е само малка част от общия пазар на въздушен трафик. Въпреки това, той придобива все по-голямо значение като ключов елемент в управлението на веригата за доставки.

Въздушният карго е най-бързият начин за превоз на определени стоки. Той също така предлага много надеждна прогноза за пристигане и заминаване. С нарастването на търсенето, това ще стане още по-важно в обратната логистика.

Търговска авиация

През ранните години на търговската авиация летенето беше преживяване, напомнящо за 19 век. Имало е салони за пътници, както и първокласни кабини. Самолетът представлява тънки метални листове.

Тези самолети са използвани за демонстрации, въздушни шоута и полети за разглеждане на забележителности. Появата на реактивните самолети е голям пробив. Двигателите са монтирани под крилата, давайки по-лесен достъп до кабините.

Съществува нарастващ акцент върху ефективността в самолетната индустрия. Производителите на самолети се фокусирали върху намаляване на изгарянето на гориво и увеличаване на използването на композитни материали.

Leave a Reply