почистване на сребърна гривна

Как да почистите сребърна гривна?

Бижутата, изработени от сребро, стават все по-популярни, не отстъпват на златото по изтънченост и благородство, но са малко по сложни и взискателни. Сребърните гривни се считат за особено естетични – въз основа на тези продукти можете да създавате уникални опции, като добавяте и комбинирате различни елементи. Въпреки това в определен момент любителите на белия метал имат въпрос: „Как да почистите сребърна гривна?“. За съжаление, с течение на времето и под въздействието на редица химически фактори сребърната гривна почти неизбежно потъмнява. Но това е напълно поправим проблем.

Причини за потъмняване

По време на активна употреба, всички аксесоари неизбежно ще бъдат в контакт с тялото на техния собственик и околната среда. Дори ако полагате най-много грижи, избягвайте разликите в влагата и температурата, каквото и да правите не можете напълно за предпазите сребърните бижута от потъмняване.почистване на сребърна гривна

Основните причини за появата на „черно“ върху среброто:

 • Секрецията на потните жлези. Човешката пот, наред с другите компоненти, съдържа сяра. Неизбежният контакт на повърхността на бижутата, особено колиетата и синджирчетата или пръстените, са в контакт с кожа и това води до образуването на сребърен сулфид. Отначало няма да има видими промени, особено ако продуктът има покритие от родий, което предпазва от химически реакции. Обаче след известно време слоят на полученото съединение ще стане видим като тъмен филм.
 • Реакцията на примесите. За укрепване и придаване на сила и еластичност на среброто се добавят други метали и често мед. Именно той е нестабилен в съдържаща сяра среда, поддава се на корозия и окисляване.
 • Здравни характеристики. Ако човек има медицински проблеми, по-специално с ендокринната система, химическата формула на неговата потна секреция също се променя. Приетите лекарства също играят роля. Това може да доведе и до потъмняване на бижутата.
 • Контакт с влага. Винаги има вода в околната среда и върху кожата, така че този рисков фактор е неизбежен.

Методи за почистване

Има много методи, които описват как да почистите сребърна гривна от натрупалата се плака. Възможността да отидете при специализиран бижутер или златар не винаги е възможна и такъв случай се налага я почистите сами у дома и Capino.bg ще ви помогне.

Ако имате възможност купете си от специализиран магазин за бижута или бижутерски инструменти паста за почистване на сребърни бижута. Употребата и е много лесна, но трябва да внимавате когато я нанасяте, за да не повредите някой детайл. Особено внимателни трябва да бъдете със закопчалките на гривните и колиетата, а също така и със закопчалките и щифтовете на обеците.

Много хора продължават да използват своите сребърни бижута и гривни и след като те са загубили своят блясък и са потъмнели. Това не изглежда добре и не ви съветваме да го правите. Когато забележите, че гривната ви потъмнява просто я почистете.

От цялото разнообразие от налични методи трябва да се избере подходящият въз основа на наличните средства в ежедневието и степента на замърсяване, което се е появило:

 1. Използване на почистващ препарат за съдове или веро. Малко количество концентрат се разтваря в топла вода и сребърната гривна се държи в нея. Можете леко да избършете почернената зона с мека четка или кърпа.
 2. Водороден пероксид или амоняк. Това е чудесна помощ за почистване на тъмната плака. Гривната остава в разтвора за известно време, след което внимателно се избърсва.
 3. Паста за зъби. Компонентите на тези продукти, са много активни и както почистват вашите зъби така могат да се погрижат и за вашата сребърна гривна.
 4. Сода и сол. Те използват разтвори на тези общи вещества, които всяка домакиня има у дома. За да се повиши ефективността, течността се изсипва във фолиото и се увива върху гривната.
 5. Оцет. Разтвор на оцетна киселина в 6% концентрация внимателно избършете потъмнелите места.
 6. Coca-Cola. Напитката се използва ресурсно за почистване на котлен камък върху чайници и ръжда. Освен това помага за възстановяване на цвета и блясъка на сребърните бижута.
 7. Яйчен жълтък. Оказва се, че продуктът е в състояние не само да се отърве от покафеняване, но и да предпази от образуването на оксиди, които провокират появата му.
 8. Червило. Съдържа титанов диоксид, помага за премахване на чернотата, а мастните компоненти дават блестящ ефект, но бъдете внимателни, защото защото ако вашето бижу им прекалено много фуги и вдлъбнатини могат да се запълнят със червило.

Има и други съвети как да почистите сребърна гривна, но съвета на Capino.bg e, че  понякога е по-добре да не рискувате сами, а се доверете на професионалистите. Ако скъпоценните камъни не са фиксирани, а са залепени, можете да допринесете за разтварянето на лепилото. Ето защо, преди да започнете процедурата, трябва да оцените и претеглите всички рискове от това начинание.

 

Leave a Reply