Как да подготвите дома си за студените дни, без да пилеете уикенда си

Как да подготвите дома си за студените дни, без да пилеете уикенда си?

Ако вече сте приключили с подготовката на зимнина и градината не изисква сериозни грижи,  преди да дойдат студените дни трябва само да направите Голямо есенно почистване и преподреждане. То е нещо като негласна традиция и изисква добър план. В противен случай рискувате да пропуснете нещо, а  ще сте пропилели последните дни на циганското лято в тежка работа.

Чистене

За да се радвате на чист и уютен дом в студените месеци, започнете по стаи:

Грижата да кухнята е най- належаща!  Винаги започвайте отгоре- горната част на шкафовете, прозорците, изперете пердетата, почистете полилея, вентилационната решетка и уредите. Излъскайте както всяка седмица кухненския гръб и плотовете и накрая почистете пода.

След това идва ред на детската стая, която има нужда от ревизия, не само защото децата са по-разпиляни. Действате в същата „посока” – отгоре-надолу.  Изперете и изгладете декоративния текстил. Успоредно с това прегледайте всички играчки, дрехи, помагала. Ненужното подарете, продадете онлайн или просто изхвърлете. Не учете детето си да се затрупва с вещи, които никога не използва! С книжките постъпете по същия начин- може да подарите на дете или Градската библиотека, ако не са подходящи за възрастта им.

Продължете с вашата всекидневна/спалня. Докато проветрявате възглавниците си, извадете изпраните в края на май одеяла или олекотени завивки. Почистете  шкафове и библиотеки. Почистете внимателно книгите си от натрупалия прах. Редуцирайте до минимум сувенирите и избършете праха от картините и снимките в рамки.

Преди да се насочите към почистване на мокрите помещения, погрижете се за подовите настилки. Ако времето е благоприятно, може и да се справите сами. Съхненето обаче е дълго, а резултатът от  вашата работа не е сигурен. Много по- разумно е да намерите някой, който професионално се занимава с  пране на килими в  Бургас или друг голям град. Подобен вид фирми разполагат с висококачествени, но щадящи препарати за всеки вид петна и специализирана техника. Благодарение на тях, бързо и лесно подовите ви настилки ще възвърнат предишния си блясък, а вие няма да се притеснявате от незаличими петна от вино или детски флумастери.

„Скрийте” всичко, което ви трябва за пролетта или лятото

Щом се отървете от непотребни стари вещи, с изненада ще усетите чувство за свобода. Това обаче не означава да се освободите от всичко, което не може да носите в дъжда или снега. Нещата, които  ще бъдат на мода още два-три сезона, летните обувки и сезонни артикули просто трябва да се приберат до следващата година. Сгънете и ги подредете в специални кутии или контейнери, върху трудно достъпните горни рафтове, в пространството под леглото или килера.

Как да подготвите  дома си за студените дни, без да пилеете уикенда си - коридор

Подгответе дома си за калта и кишата

През есента и зимата коридорът не винаги изглежда така елегантен както през останалото време. За да ви е максимално чисто и подредено, погрижете се да има къде да закачите чадъри, шапки и връхни дрехи . Помислете за шкафа за обувки. Зимните обувки са по-големи, а и оставят повече локви и мръсотия.    Хубаво е да сложите до тях както малко килимче, така и контейнер с гъби за почистване, кърпички,  четки и други важни за сезона принадлежности за поддръжка.

Подгответе прозорците

Почти никой не знае, че PVC  прозорците  трябва да се регулират преди студено време. Ако установите проблем, извикайте човекът, който ви е поставил дограмата,  да отстрани  евентуалните повреди по нея. Запечатайте пукнатините, ако има такива или поне си осигурете декоративни протектори, които се слагат по перваза, за да попречат на въздушната струя да изстудява стаите.

Допълнете осветлението

В 18 часа след смяната на времето през есента вече е тъмно. Не се потискайте от мисълта, а направете обстановката по- приятна у дома с неща като аплици, спотове или още по-романтично – със стъклени свещници и цветни свещи. Те не само осветяват, но и създават една приласкаваща атмосфера през есента.

Декорирайте

След като сте почистили добре и сте се погрижили да ви е топло и светло през мрачните дни, които предстоят,  е време да се наградите с нещо – направете есенна декорация  в дома си! Сменете текстила с подходящ за сезона и в типични цветове- оранжево, жълто, червено. Използвайте шишарките и кестените, които децата вечно носят от парка, за да направите композиции. Подредете истински плодове в купи и си кипете няколко саксии с пищни хризантеми.

Как да подготвите  дома си за студените дни, без да пилеете уикенда си - есен

Това е доста амбициозен план и наистина би коствало цял уикенд. Вие обаче знаете какво кога трябва да свършите и сме убедени, че ще се справите значително по-бързо!

Leave a Reply