Как да разпознаем паник атаките

Докато много хора изпитват само една или две панически атаки без допълнителни епизоди или усложнения, то няма причина за притеснение, но трябва да сте наясно че има хора, които развиват паническо разстройство. Паническото разстройство се характеризира с многобройни и чести панически атаки в комбинация с големи промени в поведението или появата на постоянна тревожност.

Докато една паник атака може да продължи само няколко минути, ефектите от преживяването могат да оставят траен отпечатък. Ако имате паническо разстройство, повтарящите се пристъпи на паника представляват емоционален удар. Споменът за силния страх и ужас, които сте изпитвали по време на атаките, може да повлияе много лошо на вашето самочувствие и да причини сериозни проблеми  в ежедневието ви.

Чести симптоми за паническо разстройство:

  • Ако изпитвате чести, внезапни панически атаки, които не са обвързани с конкретна ситуация или причина.
  • Ако имате голямо притеснение относно повторната атака на паника.
  • Многократни паническите атаки от познати места, където преди това сте получавали пристъпи на паника.
  • Очаквано безпокойство – Вместо да се чувствате отпуснати и да харесвате начина по който се чувствате между паническите атаки, вие се чувствате все по-тревожни и напрегнати, защото сте в очакване на следващата паник атака. Този „страх от страх“ е на лице през повечето време и може да бъде изключително тревожен и вредящ на здравето ви.
  • Избягване на фобията – Започвате да избягвате определени ситуации или обстановка , която асоциирате с паник атаките. Това избягване може да се основава на убеждението, че ситуацията, която избягвате, е причинила предишна паническа атака. Или може да избягвате места, където бягството ще бъде трудно или помощта няма да бъде достъпна, ако сте имали паническа атака. Доведен до крайност, фобийното избягване се превръща в агорафобия.

Кога настъпва агорафобия и опасна ли е ?

Като цяло агорафобията съдържа страх от обществени места и открити пространства. Но също така и агорафобията се развива като усложнение или следствие на паническите атаки и паническото разстройство – потърсете помощ от психотерапевт. Въпреки че може да се развие във всеки един момент, агорафобията обикновено се появява в рамките на една година от първите ви повтарящи се панически атаки.

Ако сте агорафобични, се страхувате от атака на паника в ситуация, в която бягството би било трудно или невъзможно. Може също да се страхувате от атака на паника, при която не бихте могли да получите помощ. Поради тези страхове започвате да избягвате все повече ситуации.
Получавате страх от места с много хора като търговски центрове или спортни зали, автомобили, самолети, метро и други начини на пътуване, социални събирания, ресторанти, някои храни или напитки, които могат да предизвикат паника, като алкохол, кофеин, захар или специфични лекарства. Не отивате никъде без компанията на някой, който ви кара да се чувствате в безопасност. В по-тежки случаи може да се чувствате в безопасност само у дома.

Leave a Reply