Отглеждане на растения в гроубокс – какво трябва да знаем?

Вероятно вече сте чували за гроубокс – модерното решение за отглеждане на растения в домашни условия, което гарантира перфектни резултати. И ако се питате какво можете да си отгледате в подобна гроу палатка, отговорът е съвсем прост – почти всяка култура, която желаете.

Необходимо е единствено да съобразите размера на самата кутия с пространството, с което разполагате. И разбира се, да се снабдите с необходимото оборудване.

Growbox – най-важните характеристики

Конструкцията му наподобява формата на кутия, която е специално предназначена за отглеждане на различни култури в домашни условия. В същото време те не се влияят от метеорологичните и климатични условия, тъй като всеки growbox се грижи за осигуряване на оптималния микроклимат, благодарение на инсталираното оборудване като вентилация, осветление и други уреди и аксесоари.

Самият гроу тент може да бъде избран с различни размери, като всичко зависи от целите, които производителят си е поставил. Ако заложите на grow box с малки размери, ще бъдете много улеснени, тъй като те са изключително компактни, удобни и незабележими.

От друга страна, по-големите модели гроу бокс ще ви осигурят по-богата реколта, а са не по-малко удобни.

 

Основната задача на такава една отлично оборудвана кутия за отглеждане на растения е да създаде и поддържа оптималните условия за съответния растителен вид по отношение на температура, влажност, вентилация и светлина. За да успеете да ги осигурите, е необходимо да се сдобиете с пълен гроубокс комплект, който съдържа всички необходими аксесоари, без които растенията няма да успеят да се развият.

Growbox съдържа три основни компонента:

  • Вътрешно покритие от отразяващ светлината материал;
  • Осветление – най-често се използват HPS натриеви лампи;
  • Вентилация, която е жизнено необходима на растенията, защото осигурява циркулация на чист въздух.

Кутията трябва да бъде оборудвана правилно, в противен случай можете да не получите желания резултат.

Оборудване на гроубокс палатката

Лампи

Не всяка лампа е подходяща за кутия за отглеждане, тъй като трябва да се създадат определени климатични условия. Дори да сложите много крушки, няма да получите желания резултат. Ето защо е необходимо да закупите специални видове лампи:

  • HPS – натриеви лампи, най-често използваните за оборудване на гроу бокс;
  • DRI – Металохалогенни лампи със специални излъчващи добавки;
  • CFL – компактни, флуоресцентни лампи;
  • ESL – енергоспестяващи лампи;
  • LED – специални крушки, които гарантират много добри резултати.

Вентилация

Нейната основна функция е да обновява въздуха вътре в кутията, неутрализирайки високата температура, създадена от нагревателната лампа. Когато избирате вентилатор, вземете под внимание, че е необходимо да поддържате температура между 22 и 27 градуса.

Таймер

Едно от най-важните допълнения към всеки гроу бокс е таймерът. Той значително ще опрости живота на производителя, като автоматизира някои от процесите. Релето за време ще отговаря за създаването на режим “ден-нощ”, както и заедно с лампите ще включи и вентилацията. Повечето от растенията се нуждаят от силна светлина по 18 часа на ден, а през останалите 6 часа лампите трябва да бъдат изключени. Този режим трябва да се спазва особено стриктно по време на растежа, а без таймер ще се наложи да се контролира ръчно от производителя, което е доста ангажиращо. Препоръчително е да автоматизирате напълно този процес и да не се притеснявате за реколтата.

Grow box цена

Ако вече сте убедени, че подобна кутия за отглеждане на растения е точно това, от което се нуждаете, вероятно се питате и каква е актуалната гроубокс цена. Тя варира спрямо модела, размера и други компоненти, затова е най-добре да разгледате разнообразните опции, които се предлагат в гроу магазин GrowMall и да изберете най-подходящата за вас.

Leave a Reply