Кредитиране на земя – какво трябва да знаем!

 

Търсенето на относително скорошна услуга, кредитиране на земя, нараства много бързо. Има ли клопки в него? Запознайте се в детайли с този вид заем, прочетете полезни съвети за кандидатстване, одобрение и изисквания в днешната ни статия.

Какво представлява кредитирането на земя?

Можете да закупите земя на кредит, дори цели хектари земя. Основното е, парцелът да не е за селскостопански цели.

Банкерите разглеждат само клиенти, които искат да теглят заеми за земя. Само половината от първите десет лидери в ипотечното кредитиране предоставят заеми за парцели . Нека започнем с перспектива, в която никой – нито банкери, нито техните клиенти – се съмняват.

Днес обаче реалностите са такива, че високата цена на земята и ниските доходи на гражданите не позволяват на банките да разчитат на широк кръг клиенти. Основните потребители на земни заеми са спекулантите, признават тайно банкерите.

Но дори благодарение на тяхното търсене, банките увеличават кредитирането, обезпечено със земя, с впечатляващи темпове: като цяло през първата половина на годината банките са удвоили портфолиото си от земни заеми.

В същото време почти всички банки взимат от клиента еднократна комисионна за обработка на заем в размер на 1% от неговия размер. Трябва обаче да се отбележи, че лихвеният процент по кредитите му сега е най-ниският от банките. За всички банки дългосрочният заем за земя е невъзможен без първоначално плащане в размер на 15 до 30% от стойността.

Видове земни заеми и схемата за тяхното получаване

Финансистите прогнозират, че след една година земята ще представлява 10-20%, а след пет до седем години – всички 50% от ипотечните портфейли.

Днес, казват експертите, не без съжаление, земята за построяване на къща се купува от самия купувач само в един или два случая от десет. Повечето сделки са спекулативни – купуват се поне половин хектар земя. Банките се опитват да компенсират риска от подобни транзакции с по-високи лихви. Вторият момент: закупуването на земя, предназначена за лично земеделие, банките не отпускат.

Въпреки че такава земя се търгува активно въпреки мораториума върху отчуждаването на земеделска земя, повечето банки предоставят заеми за земя само за закупуване на земя, предназначена за индивидуално жилищно строителство или крайградско строителство. Някои банки предоставят заеми за земя с цел „градинарство“, въпреки че Земеделският кодекс класифицира тази земя като земеделска земя.

Какви документи са необходими, за да кандидатствате за поземлен заем?

Сега директно за схемата за получаване на поземлен заем. В допълнение към стандартния набор от документи (паспорт, идентификационен код, удостоверение за доход), потенциалният собственик на земя трябва да предостави на банката редица документи, включително Държавния закон за собствеността върху парцела, нотариално заверен договор за продажба и закупуване на парцел, удостоверения от регионалния отдел на поземлените ресурси за установените тежести и ограничения върху обекта и неговата парична стойност, както и доклад за експертната парична стойност на обекта.

Колко време отнема получаването на заем за земя и какви са най-честите срокове?

Събирането на всички тези документи отнема повече от една седмица, въпреки че самият заем за земя се изготвя за седем дни. При формалности при най-оптимистичните условия е необходимо да отнеме три до шест месеца от подписването на договора за заем. В края на краищата, след сключване на договор за продажба на парцел, купувачът трябва да получи от Държавната агенция за поземлени ресурси, нов държавен сертификат за парцела, издаден от свое име. Регистрацията на акта може да отнеме една година.

Източник: Parite.bg

 

Leave a Reply