Методи за облекчаване на болките в гърба

Да научите как да използвате и носите шина за долната част на гърба е от решаващо значение, ако искате да получите ефективно облекчение на болките в гърба. Гръбначните корсети действат, като поддържат лумбалния отдел на гръбначния стълб и стабилизират сакроилиачните стави. Носенето на корсет за гърба обаче има и някои недостатъци. По-долу са изброени някои предимства и недостатъци. Прочетете нататък, за да разберете как да използвате и носите корсет за гърба.

Тук ще добавим, че методите, които се изброяват в тази статиям, могат да бъдат открити във всеки специализиран санитарен магазин.

Стабилизиране на сакроилиачните стави

Симптомите на болките в ставите могат да варират от леки до тежки, в зависимост от причината и степента на увреждане. Острата болка може да се появи внезапно и обикновено изчезва след няколко дни. Хроничната болка в сакроилиачните стави обаче, е често срещано състояние, което може да продължи седмици или дори месеци и често се влошава от определени дейности. По-долу са посочени някои примери за ситуации, които могат да предизвикат болка в ставата.

Ставите се държат заедно от много силни връзки, най-силните от които са извън таза. Тези връзки работят като обръчи, които държат заедно бъчва. Връзките работят съвместно с мускулите, за да поддържат стабилностт. Използването на шина за стабилизиране на ставата може да намали болката и да възстанови функцията. В допълнение към ортезата за долната част на гърба, специализиран колан за саркоилиачната става също е възможност за облекчаване на болките в гърба.

Поддръжка на лумбалния отдел на гръбначния стълб

Презрамката за долната част на гърба може да предлага различни терапевтични функции, като например вътрешен лумбален слинг. Някои устройства включват дори терапевтични вложки, които поддържат слабите коремни мускули, като същевременно поддържат и долната част на гърба. Индустриалните колани предлагат допълнителна опора при вдигане на големи предмети. Лумбалните възглавници са друго често срещано решение при болки в гърба. И двата вида корсети за гръб могат да осигурят облекчаване на болката при различни видове състояния.

Дизайнът на гръбната корсетна система е лесен за носене и често се прикрива под дрехите. Скобите за гръб се предлагат в различни размери, за да отговарят на вашите специфични нужди. Изберете такъв, който е с подходящ размер, така че да покрива долната част на гърба ви и да не е прекалено стегнат или прекалено хлабав. Посъветвайте се с Вашия лекар, за да намерите подходящата за Вашето тяло корсетна система. Важно е да се уверите, че корсетът пасва правилно, преди да започнете лечението.

Ограничаване на обхвата на движение

Ограничаването на обхвата на движение при носене на ортези за сакроилиачни стави и твърди ортези има положителен ефект върху болката в кръста чрез ограничаване на микроподвизите в лумбалния отдел на гръбначния стълб. По този начин се предотвратява дразненето на гръбначния стълб, което е свързано с резките движения, и се подобрява заздравяването на костите. Няколко проучвания са изследвали ефективността на тези устройства чрез ограничаване на обхвата на движение при различни дейности.

Пациентите със спондилолиза могат да намерят този метод за полезен. Въпреки ограниченията си, гръбните корсети могат да помогнат за предотвратяване на по-нататъшни наранявания чрез ограничаване на микроподвизите и прекомерните движения в гръбначните сегменти. Това може да направи простите движения по-управляеми и да повиши осъзнаването на позицията на тялото. Ако се използват в комбинация с физиотерапия, гръбните корсети могат да помогнат на страдащите от болки в гърба да преодолеят дискомфорта, свързан с тяхното състояние.

Ограниченията, свързани с носенето на гръбначен корсет за облекчаване на болките в гърба, не са лишени от своите недостатъци. Въпреки че устройството може да бъде ефективно за облекчаване на болката, то може да доведе и до атрофия на мускулите и психологическа зависимост. Вследствие на това пациентите могат да бъдат твърде зависими от корсети за гръб, дори когато състоянието им се е подобрило. Следователно ограниченият обхват на движение, свързан с гръбната корсетна система, е важен въпрос, който пациентите трябва да вземат предвид.

Недостатъци на носенето на гръбначен корсет

Въпреки че гръбните корсети са чудесно решение за хората, които страдат от остра или хронична болка в гърба, те имат и няколко недостатъка. Хората, които често използват презрамки за гръб, са изложени на висок риск от атрофия на мускулите и слаба сърцевина, което може да доведе до по-нататъшно нараняване на гърба. Освен това носенето на гръбначен корсет е подход на включване и изключване, така че може да се наложи да преживеете известна болка, за да ви е удобно.
Едно от най-важните предимства на носенето на корсет за гръб при проблеми с гърба е, че той ограничава натоварването на гръбначния стълб и дори може да предотврати повторна травма, докато чакате травмата да се излекува. Въпреки това недостатъците на носенето на корсет за облекчаване на болките в гърба не са незначителни. Един от недостатъците е, че продължителната употреба на корсети за гръб може да отслаби мускулните групи, които се поддържат от корсета. Например астронавтите губят мускулна маса, когато са в космоса.

Leave a Reply