Видове зъбни импланти

Съществуват няколко различни вида зъбни импланти. В тази статия ще бъдат разгледани най-често срещаните видове зъбни импланти и процедурите, които са свързани с тях. Ще разгледаме също така ендостеалните, циркониевите и мини зъбните импланти. Това са трите основни вида зъбни импланти. Всеки от тях има своите плюсове и минуси. Всеки тип имплант изисква различен тип процедура. Ето някои важни факти за всеки тип. След като прочетете тази статия, би трябвало да можете да вземете по-информирано решение при избора на зъболекар, който да извърши процедурата по имплантиране. Преди да пристъпите към тях, обърнете внимание и на сумата, която ще се изисква. Тук ще оставим линк, който може да изпозлвате като пример – зъбни импланти цени

Субпериостални импланти

За разлика от снемаемите протези, субпериосталните зъбни импланти са трайно закрепени в челюстната кост. Въпреки че крият някои рискове, субпериосталните зъбни импланти предлагат дълготрайно решение за липсващи зъби. Ако имате малка челюстна кост и имате един или няколко липсващи зъба, субпериосталните зъбни импланти може да са подходящата опция за вас. Независимо дали ви липсва един или много зъби, висококвалифициран орален хирург ще определи кое е най-доброто решение за вашата ситуация.
Субпериосталният зъбен имплант представлява метална рамка, която се поставя в челюстната кост. Вместо да се завинтва в челюстта, рамката се прикрепя към челюстната кост над линията на венците. Субпериосталните импланти са най-идеалният избор за пациенти със слаби челюстни кости и липса на достатъчно височина на костта. Тъй като металната рамка се поставя върху челюстната кост, субпериосталните зъбни импланти са добър вариант за хора, които нямат достатъчно кост, за да поддържат традиционен зъбен имплант.

Ендостеални импланти

Ендостеалните зъбни импланти са чудесен избор за тези, които се нуждаят от постоянен заместител на липсващ зъб. Процедурата включва няколко посещения в продължение на няколко месеца. Първо, челюстната кост трябва да врасне в импланта, преди да може да се постави протезата. Процесът на възстановяване може да отнеме от два до шест месеца, затова е важно да знаете как да се грижите за импланта през това време. Междувременно може да се използват временни протези, за да се предотврати появата на празнина, докато имплантът зарасне.

След като имплантът заздравее, венците ще бъдат оформени отново, за да могат да се прикрепят протезите. Процесът на процедурата е подобен на този, който се използва при поставянето на традиционните зъбни импланти. Пациентът първо ще премине през хирургична процедура за разкриване на челюстната кост. Това ще позволи на зъболекаря да направи отпечатъци от челюстната кост. Изработената по поръчка, металната рамка се поставя през разрезите, които след това се затварят и покриват с шевове. След като пациентът се възстанови, той ще се върне в кабинета, за да се постави коронка или мост.

Импланти от цирконий

Въпреки че са все по-популярен избор сред пациентите със зъбни импланти, имплантите от цирконий не са подходящи за всеки. Първо, пациентите трябва да насрочат първоначална оценка и консултативно посещение при зъболекар, за да се определи дали са подходящ кандидат за импланти от цирконий. Пациентите с недостатъчна костна плътност, активни заболявания на венците или активни пародонтални заболявания не са добри кандидати за циркониеви импланти. За да се избегне този проблем, пациентите с тези състояния трябва да обмислят други възможности, като например импланти на метална основа.

Освен това, цирконият има отлични свойства на остеоинтеграция и е доказано, че причинява по-малко възпаления и инфекции около мястото на имплантиране в сравнение с имплантите на метална основа. Биосъвместимостта му също е голямо предимство. Имплантите от цирконий са много биосъвместими и не проявяват галванични или електрически заряди, което ги прави много ефективни за възстановяване на зъбни импланти. Освен това имплантите от цирконий са много устойчиви на широк спектър от бактериални инфекции.

Мини зъбни импланти

За разлика от традиционните зъбни импланти, мини зъбните импланти могат да бъдат инсталирани бързо и лесно без използването на анестезия. Въпреки факта, че тези импланти са по-малки от пълноразмерните импланти, техният размер е достатъчен, за да се запази здравето на устната кухина и венците на пациента. Въпреки че при някои пациенти могат да възникнат проблеми с имплантите, те обикновено са свързани с неправилното им поставяне. Няколко фактора, като например начинът на захапване, разпределението на натоварването и страничните сили, оказват влияние върху издръжливостта на миниимплантите. Квалифицираният лекар знае как да се справи с всеки от тези уникални фактори и да инсталира миниимплантите правилно.

Тъй като минизъбните импланти са толкова малки, те не изискват капаци, за да се види подлежащата кост. За разлика от традиционните дентални импланти, които изискват инвазивна процедура, мини денталните импланти няма да изискват лечебни средства или специален агент. Това означава, че пациентите ще изпитват минимална болка и ще могат да възобновят нормалното използване на зъбите си още на следващия ден след процедурата. Мини зъбните импланти изискват и по-малко време за възстановяване в сравнение с традиционните импланти, което позволява на пациентите да се върнат към нормален хранителен режим в рамките на два до четири дни.

 

Leave a Reply