Как работят компресорните глави?

Как работи главата на компресора?

В тази статия ще бъдат обяснени основните принципи на това механично устройство. Действието започва с ротор, който се върти и принуждава буталото да се движи нагоре-надолу. Когато буталото извършва това действие, атмосферният въздух се всмуква в компресорната камера през отворен клапан. При движението си нагоре, атмосферният въздух се компресира и се изтласква от компресора през изпускателен отвор. Това действие се повтаря няколко пъти, за да се получи сгъстен газ или въздух.

Преди да продължим, в тои сайт могат да се разгледат някои видове компресорни глави – вижте тук.

В главата на компресора също протича процес, известен като замръзване. Тя се образува, тъй като частите на системата са студени, а околният въздух е по-топъл. Този топъл въздух се кондензира в малки водни топчета, които замръзват, когато температурата достигне 32 градуса по Фаренхайт. За щастие съвременните компресори са проектирани с оглед на този процес. Така че, въпреки че процесът на замразяване на вода е донякъде сложен, той е сравнително лесен.

Въпреки това има няколко важни момента, които трябва да се имат предвид.
Главата на помпата и приемникът са свързани с медна тръба. Медната тръба е изложена на топлина, тъй като молекулите на въздуха се притискат. Колкото по-дълго работи компресорът, толкова повече топлина се отделя. Електрическият двигател, главата на компресора и медната тръба допринасят за тази топлина. Главата и двигателят трябва да бъдат защитени от прекомерна топлина, за да се увеличи техният живот.

Ако не знаете много за тях, ето едно въведение в работата на главата на компресора.
Сглобката на цилиндровата глава съдържа смукателен филтър. Този въздушен филтър е най-важната част от сглобката на цилиндровата глава. Той спомага за предотвратяване на обратния поток и гарантира, че въздухът в компресора е филтриран. Щифтът на всмукателния клапан е плътно вкаран в палубата на компресора и може лесно да бъде заменен.
Компресорните глави са поетапни устройства. Те компресират течност няколко пъти, за да достигнат налягането на изпускане. В някои случаи те имат две степени. Първото стъпало е по-голямо от второто стъпало и побира сгъстения газ, без да намалява налягането. Всяко следващо стъпало допълнително компресира газа и повишава температурата му. В крайна сметка цилиндровата глава ще достигне максимално налягане. След като газът бъде изпуснат, той ще премине през мрежа от тръби, наречена бутало и цилиндрова глава.

Буталото трябва да измине определено разстояние, за да достигне позиция TDC, преди да влезе в клапана. Хидравличното бутало се придвижва към позицията Top-Dead-Center (TDC), което увеличава хидравличното налягане в главата. Хидравличното налягане достига налягането на технологичния газ в кухината. След като хидравличното налягане достигне това ниво, мембраната премества кухината към позиция TDC.
Пластините на клапаните в главата на компресора са изработени от метал. Те са сравнително евтини, но могат да издържат на високи налягания и повишени температури. Те обаче са податливи на корозия, медни покрития и натрупване на седла. Ако са повредени, можете да ги замените, за да осигурите безпроблемното функциониране на системата. В някои случаи пластините на клапаните могат да се откъснат на парчета и да се придвижат по цялата система, причинявайки значителни повреди.

 

Leave a Reply