Полезни навици, които ще ви спестят ценно време

Мъдрите хора казват, че времето е най-ценният ресурс, но изглежда, че то лети неусетно. Нека познаем – вие сте винаги заети, но списъкът ви със задачи остава дълъг и дори неизчерпаем. Технологиите обещават да рационализират живота ви, но в действителност сякаш го усложняват. Това е доста изтощително. Какво трябва да се промени?

Ето няколко полезни навика, които можете да въведете в своето ежедневие, така че да започнете да пестите от така ценното време.

Фокусирайте се до завършване на задачата

Забелязали ли сте как започването на дадена задача често изисква повече енергия и сила на волята, отколкото всъщност да я изпълните? Особено когато е нещо, което не ви харесва?

Актът на превключване между задачите губи много допълнителна енергия. Когато дадена задача е нещо, което не сте свикнали да правите, или нещо, което не ви идва като втора природа, трябва психически да се убедите, че трябва да го направите, което е още по-трудно. Ето защо, след като започнете, трябва да насочвате тези усилия към завършване възможно най-много.

Разбира се, не можете да работите нон стоп в продължение на осем часа. Номерът е да не спирате за кафе пауза на всеки един час.

„Купувайте“ на едро

Когато купувате на едро, всеки отделен артикул ви излиза по-евтино. Същият принцип важи и за времето. Когато групирате няколко подобни задачи и ги свършите наведнъж, спестявате голяма част от своето време.

Помислете за ситуации, в които ви предстоят няколко подобни задачи. Например, може би трябва да отговорите на кратки имейли от клиенти. Отделете 45 минути, за да отговорите на всички тях. След като приключат, не поглеждайте назад във входящата си поща до следващия ви планиран 45-минутен блок за обработка на имейли, съветва Foodpanda.

Бъдете предвидими в определени области от живота си

Звучи доста скучно, нали? Е, бихте ли казали, че Стив Джобс е бил скучен?

Отначало може да не мислите за него като за предсказуем човек, но ако се замислите малко повече, ще разберете, че бихте могли да заложите какво ще облече той за всяка една основна презентация. Това е така, защото той би носил един и същи тоалет всеки ден. Колко часа би ви спестила тази практика за една година? Особено, ако сте дама, която държи на външния си вид.

Да, носенето на едно и също нещо всеки ден може да не ви хареса като идея и това е разбираемо, но към какви други неща можете да приложите този принцип? Какво можете да автоматизирате и рационализирате в живота си? Може би това са вашите финанси или пък приготвянето на храна.

Във всеки случай наличието на фиксиран план в правилните области на живота ви ще елиминира загубеното време, прекарано в мислене и чудене.

Създайте си минималистична работна станция

Визуалната бъркотия се състезава за вашето внимание и постоянно го отнема от важните неща. Бъдете сигурни, че ако бюрото ви е затрупано с платени и неплатени сметки, снимки и купища хартии, които не сте чели от месеци, ще се разсейвате много по-лесно.

Концентрирането върху задачата е по-трудно, когато видите масивна купчина хартии и предмети, които трябва да бъдат сортирани и прибрани. Създайте си спокойно пространство за работа. Достатъчно голям хаос вече ви заобикаля, не добавяйте още към него!

Планирайте, за да успеете

„План“ не е просто поредната дума от четири букви – тя е много по-значима от това. Ако искате да се възползвате максимално от живота си – с достатъчно време, за да правите нещата, които ви харесват – трябва да си зададете план, който работи за вас.

Какво влиза в планирането? Задачи, които трябва да изпълните в краткосрочен план, съобразени с дългосрочни, значими цели, които искате да постигнете. Можете да започнете, като направите списък с цели и проекти, които се нуждаят от вашето внимание сега.

Но не мислете за това като ежедневен списък със задачи – това е просто ръководство. Имайте предвид, че ако се опитате да направите твърде много неща наведнъж, ще се обезсърчите и ще се настроите за неуспех, още преди да започнете.

Leave a Reply