Препаратите за дома –  средството, което превръща всяко жилище в дом 

 

Едно жилище се превръща в дом, когато оставим своя отпечатък в него. И това се отнася не само до интериора и любимите предмети, които разполагаме така, че да ни напомням за места и хора, които не искаме да забравим.  

Домът е там, където сме създали своя чиста и безопасна среда, сред която тече ежедневието ни – нашето и на близките ни. Чистотата в дома е огледалото на нашето отношение към живота и хората, с които го споделяме. 

Поддържането на дома чист и безопасен е трудоемка работа, която изисква постоянство. Всекидневното почистване е задължително, а това отнема не само усилия, но и време. За щастие в тази неблагодарна дейност, която се е превърнала почти в рутина, имаме верен и неоценим помощник. Това са препаратите за почистване на дома.  

В недалечното минало те са съставлявали една малка част от ежедневната консумация в големите хипермаркети или кварталните магазини, тъй като не е съществувало голямо разнообразие от предложения. 

 Днес в морето от предложения е трудно да се ориентира човек, толкова много и разнообразни препарати за дома съществуват на пазара. Как да намерим своите почистващи средства, тези, които да отговорят на нуждите ни, и на всички наши представи и изисквания? 

За тази цел е необходимо да се различават видовете препарати за дома, за да се ориентираме по-лесно в предложенията, защото са наистина неизброими. 

 

                                   Видове препарати за дома 

 

Класификацията на препаратите за дома става по няколко признака. 

С оглед на приложението им те биват почистващи и дезинфекциращи. 

  • Почистващи препарати  – всички течни, прахообразни, спрей препарати, абразивни препарати и гелове, които премахват мръсотията, петната и отлаганията и оставят третираните повърхности чисти, спадат към почистващите препарати. 
  • Дезинфекциращи – това са така наречените дезинфектанти, чиято цел е да осигурят по-висока степен на защита от бактерии. Те имат обеззаразяващо, антибактериално и антисептично действие. Прилагат се често заедно или след почистващите препарати за премахване на цялата бактериална флора от повърхностите. Най-често се използват в помещенията, където се приготвя и съхранява храната – кухнята и в сервизните помещения – баня и тоалетна. 

И двата вида препарати съдържат компоненти, които ароматизират – въздуха и самата третирана повърхност. Все по-често в препаратите, които имат пряк досег с кожата на ръцете, се прибавя балсам, за да се осигури и грижата за ръцете по време на ползването им. 

Друг признак за класифициране на препаратите за почистване на дома е според консистенцията им. Те биват: прахообразни, пяна за почистване, кремообразни, течни и гелове. 

  • Прахообразни препарати – те са възможно най-простите и най-добре познатите почистващи средства. Намират приложение в банята, кухнята, за фаянсовите повърхности. Успешно се справят с упорити петна и неприятни миризми. Някои от тях съдържат абразиви, които биха могли да повредят някои повърхнини като ги надраскат. Марките, които са качествени, слагат фини частички , пазещи от наранявания третираното място. 
  • Пяна за почистване – тя е вече добре позната на пазара и е с най-щадящото действие от всички видове препарати. Много се предпочита за мебелите. Такъв тип почистване се нарича сухо пране. 
  • Кремообразни, гелове и течни препарати – геловете и течните препарати са актуални сред потребителите. Някои от тях се разреждат с вода при употребата им. Те се ползват много лесно и предлагат огромно разнообразие в консистенцията. Може да се каже ,че това са универсалните препарати в почистването. Ценна способност при тях е, че могат да създават защитен филм, който пази повърхностите за определен период след третирането. Те са най-подходящи за ежедневна грижа за хигиената, тъй като са по-леки, а и предлагат за всяка конкретна повърхност подходящ препарат. 

От функционална гледна точка се делят на алкални и киселинни.  

  • Киселинни препарати – те са много ефикасни при почистване на неорганичните отлагания – варовикови, ръжда, както и устойчиви замърсявания от органичен произход. Те са силно концентрирани, както и доста опасни. Боравенето с тях трябва да се извършва внимателно. 
  • Алкални препарати – те се наричат още основни. Различават се от киселинните по нивото на pH и са по-леки. 

Киселинните и алкалните се отбелязват на етикета с нивото на рН. Разтворите с  рН по-малко от 7 се смятат за киселинни, а тези с рН по-голямо от 7 за алкални. 

             

                                     Препаратите и техниката за почистване на дома 

 

Препаратите и техниката за почистване на дома са единен комплект от средства, който създава чистотата на дома ни на нивото, на което той е напълно безопасен за обитаване. 

Почистващата техника се представлява от почистващи машини, уреди и приспособления. Добре познати на всички са прахосмукачките, подочистачките, моповете, микрофибърните кърпи, всички уреди за измитане и събиране на отпадъците, както и уредите за почистване на прозорци. 

Почистващи препарати, уреди и пособия за поддържане на хигиената –  изборът на всички тях трябва да съобразим с особеностите на повърхността, която ще се обработва, с интензивността на обитаване, с членовете на домакинството и техните индивидуални особености и нужди. 

Изискванията за екологично чисти продукти у нас е съобразена с европейските норми и препаратите за почистване са относително безвредни, ако се съхраняват и използват правилно,  но и успешни в борбата с упоритите замърсявания в дома. 

Leave a Reply