5 грешки при обзавеждането на детска стая

Обзавеждането на детска стая може да бъде забавно и вълнуващо. В никоя друга стая в дома не можете да направите такава сензация с цветове или декоративни теми. Декорацията на детска стая не означава непременно да инвестирате много средства, макар всеки родител да иска да купи най-доброто за детето си. В стремежа си да обзаведете идеалната стая вие бихте могли да направите някои основни грешки.

Излагане на бебето и детето на опасни химикали

Въпреки че повече родители са добре информиране за безопасността на детските мебели и аксесоари, красивият нов килим или креватче могат да изложат бебето или детето на риск от опасни химикали. Новите мебели, килими, матраци и дори килими могат да съдържат летливи органични съединения (ЛОС), открити в боята. Тези химикали се изпаряват с течение на времето и могат да доведат до парене на очите, виене на свят, гадене и дори увреждане на черния дроб, бъбреците и централната нервна система. За да предпазите детето си от всичко това, изберете мебели със слаба миризма, интериорна боя за детската стая на бебето. Оставете шкафовете и чекмеджетата отворени и празни, за да се проветрят добре, преди да сложите детските дрешки в тях. Преди всичко избирайте качествени мебели от утвърдени имена на пазара, които гарантират безопасност за вашето дете.

 

Неправилно поставяне на завеси

Вероятно вече сте отделили време за обезопасяване на прозорците, контактите и острите ръбове, но помислихте ли за пердетата или щорите? Неправилно поставените пердета или щори могат да паднат върху детето. За да избегнете инцидентите, обезпечете пердетата със съответните дюбели. Никога не използвайте обтегачите. Те са прекалено крехки.

Опасни аксесоари

Тежките завеси представляват опасност дори и ако са поставени правилно. Помислете за използването на декорация за стена. Вече се предлагат атрактивни и интересни ваденки/стикери, които можете да залепите на прозорците. Внимавайте и какво поставяте върху рафтовете. Дръжте препарираните животни и други меки декорации на безопасно място, докато детето е още малко. Желателно е никога да не оставяте предмети над креватчето на бебето и малкото дете, защото има риск да паднат. При избора на други аксесоари се опитайте да мислите като малко дете. Мъничето ще подскача в стаята и преди да сте усетили, ще видите нощната лампа на земята.

Опасни мебели

При избора на мебели за стаята на вашето бебе и малко дете, е изключително важно да се гарантира, че всяка част е толкова безопасна, колкото и красива. Въпреки желанието ви да използвате ретро мебели, трябва да знаете, че те не отговарят на съвременните стандарти за

безопасност. Най-опасни са старите детски легла и люлки. Столчетата-люлка и модерните планери също могат да причинят нараняване. За да защитите малките пръстчета на детето, изберете безмоторен самолет, за предпочитане със стоп-заключване механизъм, който пречи да се плъзга, когато не се използва. Шкафовете със стъклени врати също трябва да се избягват, както и мебели, на които малкото дете може да се покатери.

Изборът между красивото и практичното

При избора между това, което изглежда добре, и това, което работи най-добре, здравият разум понякога ни изоставя. Може да обиколите целия град, за да намерите завеси, които съответстват на очарователния комплект спално бельо, но дали те биха могли да блокират светлината и да защитят вашето бебе от прегряване по време на следобедните дрямки? Преди да купите някой скъп шедьовър, помислете дали е функционален. Само с предварително планиране и информиране можете да предотвратите някои аварии и да спестите пари и усилия.

Leave a Reply