впечетлиение

Как да направим добро впечетление на клиента

Направете впечетление на клиента чрез телефонно обаждане

Последното нещо, от което вашите клиенти имат нужда е нежелано телефонно обаждане. Те са много заети хора, които имат куп проблеми за решаване преди края на деня. Те автоматично решават, че неочакваните разговори губят време. Но ако успеете да предизвикате интерес, веднага ще превърнете клиента в любопитен слушател.

И така какво трябва да направите? Първо, подгответе си домашното.

  • Проучете бизнеса на клиента

Това означава, че преди да вдигнете телефона, трябва да проучите бизнеса на клиента. Ако това например е публична компания, посетете уебсайта й и прегледайте годишния й доклад. Прегледайте и вестниците и прочетете всички статии и мнения на анализатори за компанията. По този начин ще съберете много ценна информация. Проверете всички онлайн източници на информация. Ако познавате някой от компанията, обадете се за да видите какво още бихте могли да откриете. Открили сте някои горещи или болезнени въпроси, но все още не сте готови за действие! Трябва да помислите дали можете да бъдете полезни на клиента.

  • Гледайте през очите на клиента

Грешката, която търговците често допускат е да мислят от гледна точка на характерните черти на своите продукти, вместо как продуктът може да разреши даден проблем. Отбележете с какво продуктът е полезен за клиента.

  • Комуникацията

След това може да репетирате, за да прецените как звучите и дали бихте заинтригували клиента. Трябва също да помислите дали звучите нормално. Клиентът веднага ще усети, ако четете. След като сте направили това сте готови да се обадите. Започнете разговора, представяйки себе си и компанията и веднага преминете на това, с което предполагате, че бихте заинтересовали конкретния клиент и защо.

  • Не го отегчавайте

Не обяснявайте надълго с какво се занимава вашата компания, защото клиентът ще се опита да приключи разговора колкото се може по бързо.

Запомнете, че вашата цел е да запазите положително отношението на клиента към вас и това, което му казвате и да го заинтригувате, а не да продавате.

По този начин ще го накарате да погледне на вас като на човек, който дава съвети, а не като на търговец.

  • Не се “натрапвайте”

Докато се опитвате да заинтересовате клиента, не е удачно да го обсипвате със специфични въпроси за неговия бизнес прекалено бързо. По-подходящо е да задавате въпроси, които изискват отговор ”да или не” в началото. Щом прецените, че сте впечатлили клиента, можете да проверите дали вашите предположения за техните бизнес проблеми са верни. Ако информацията, която споделяте е ценна за тях, клиента сам ще започне да говори за някои теми. Възможно е също да ви зададе и въпроси. Щом това се случи, е подходящо да попитате за среща или удобно време за следващ разговор.

  • Имайте план и го следвайте

Разговорът не трябва да завършва зле. С правилно планиране и разбиране на бизнеса на вашите клиенти, както и на собствените ви цели, можете да предизвикате интерес и да накарате клиента да се почувства щастлив заради това, че е вдигнал телефона.

Leave a Reply