пълна промяна

Не се страхувайте от промяната! Излезте от матрицата

Не се оставяйте да бъдете погълнати от рутината и стереотипите.

Много професионалисти са достигнали високо ниво на компетентност в своята област. В процеса на професионалното си развитие те са научили много неща, което им позволява да направят прецизна оценка за това какво може и какво не може да бъде постигнато. Някои хора стават толкова добри в това, което правят, че са в състояние да се справят добре дори и „със затворени очи”. За такива хора може да се каже, че се движат в своята зона на комфорт.

Не стойте в “зоната на комфорт”

Въпреки че в зоната си на комфорт се чувствате добре, това не ви дава възможност да се развивате в кариерата си. Може да сте много добър в това, което правите, но ако продължите да правите всичко по един и същ начин, работата ще ви се струва все по-скучна и по-скучна.

Процесът на промяна
Процесът на промяна – Майкъл Ериксон

Така постепенно можете да изгубите чувството за предизвикателство.

Само като опитвате нови неща можете да развиете творческия си потенциал и да преживеете чувството за задоволство от новите ви постижения.

Не се страхувайте от промяната

Разбира се, като опитвате нови неща, вие поемате определена доза риск. Ето защо, когато започвате нещо ново, не е изключено да изпитате чувство на безпокойство. То идва в резултат на вашата несигурност за това дали и как ще успеете. Твърде вероятно е да правите грешки – дори много грешки. Но повечето от нас не обичат да правят грешки. Може би се притесняваме от реакциите на другите. Когато сме постигнали определено ниво на компетентност в нашата работа, е лесно да се наслаждаваме на възхищението на останалите. Но понеже допускаме грешки в процеса на научаването на нещо ново, рискуваме да излезем глупаци и да се почувстваме неловко.

Начинът да се справим с тази неизбежна част от процеса на научаване е да приемаме грешките като обратна връзка. Грешките ви информират кога трябва да използвате различна стратегия, за да постигнете нещо. Те са жалони в процеса на обучение, които ви съобщават какво трябва да продължите да правите и какво трябва да промените.

Най-добрият учител е живота, и ако не правим грешки значи не сме научили урока си

Във всяка една област от професионалния живот, успелите хора са правили много грешки – и точно по този начин са успели. Затова ако някой благоволи да ви информира, че сте направили грешка, кажете: “Знам. Не е ли чудесно? Сега вече няма да се налага да я правя отново.” С това напълно ще промените реакцията на човека в описаната ситуация.

Като опитвате нови неща, ще постигнете много. Ако сте упорити, ще станете много добри в това, което сте решили да правите. Освен че ще придобиете нови умения, ще преживеете прекрасното чувство, че сте се справили с още едно предизвикателство.

И така, бъдете решителни и излезте от своята зона на комфорт. Само така ще се доближите до вашия идеал за вас самите.
.

Leave a Reply