Кампанията “#БуденЛиСи” – за едно по-активно младо общество

Гражданското образование – това е предмет, предназначен за учениците от 11 и 12 клас, който бе въведен през 2020 г. в българските училища. С какво е полезен той? Гражданското образование е от съществено значение за формирането на пълноценни млади хора! Изучаването на този предмет дава ключови знания на младите хора затова как да бъдат активни граждани, да познават и да защитават своите права, да имат знанията и уменията да постигнат едно по-добро бъдеще. Затова и Представителството на Европейската Комисия в България, заедно с образователния портал Уча.се и фондация Софийска платформа, създадоха интересни и забавни уроци по гражданско образование – 36 видео урока за 11 клас и 33 урока за 12 клас. Достъпът до тях е безплатен, като позволява на всички интересуващи се да се запознаят задълбочено с темата.

Основните цели на кампанията и въвеждането на този предмет са повишаване на ангажираността с предмета гражданско образование сред ученици, учители, родители. Цели се подчертаване значението на гражданското участие на национално и европейско ниво за превръщането на следващото поколение българи в активни граждани. И най-вече – информираността на младите хора относно ЕС и възможностите, които предлага, трябва да бъде повишена.

За да постигне тези цели, Представителството на ЕК си партнира със сами по себе си активни граждани и организации. Партньорите се намират в лицето на инфлуенсърите Флора, Стан и Чефо, които се стремят да допринесат за подобряването на живота в България. Те вече публикуваха видеа, чрез които да Ви запознаят с проекта, където ще научите много интересни неща за Гражданското образование! Но можете да очаквате и още – следете ги активно в социалните им мрежи! Партнират си и с други създатели на подкасти и онлайн съдържание, както и с най-голямата доброволческа платформа в България – TimeHeroes, чиято основна цел също е изграждането на активно гражданско съзнание у младите хора. TimeHeroes вече приключиха своето  месечно предизвикателство по теми от предмета Гражданско образование, като участниците имаха възможността да приложат наученото на практика, организирайки конкретни доброволчески акции по темата. Техните творения, можете да откриете на сайта на TimeHeroes и техните социални мрежи!

Привлякохме Вашия интерес? За повече информация следете социалните мрежи на партньорите на кампанията, както и тези на Представителството на Европейската Комисия в България! #БуденЛиСи #ДасигражданинЕСуперяко

Leave a Reply