Мемори пяна за едно невероятно усещане по време на сън

Запаметяващата или още известна като мемори пяна е материал, изграден от полиуретан и допълнително обработен с химикали, които подпомагат нейната още по-голяма плътност. В някои случаи мемори пяна се среща и под името полиуретанова пяна.

При по-ниски температури този вид материал може да е по-твърд, и съответно става по-мек при по-високи температури. Което играе голяма роля при производството на матраци от мемори пяна. Колкото е по-плътна тази пяна, толкова по-хубаво успяват да реагира матрака от този материал на температурата на тялото и да се огъне под тежестта на тялото. От друга страна обаче когато мемори пяната е с по-малка плътност, то тогава матрака ще успее да заеме много по-лесно формата на току-що отпусналото се топло тяло на него. Това е така, защото мемори пяната с по-ниска плътност е много по-чувствителна към упражняван натиск.

Историята на запаметяващата пяна ни води към 70-те години на миналия век, когато за първи път пяната е разработена за НАСА. Разработчиците са се надявали, че новия материал, който тогава е носел името Т-пяна ще намали действието на земното притегляне. Това се дължи на факта, че пяната има способността да разпределя натиска по цялата повърхност.

В следствие обаче мемори пяната така и не е намерила приложение в никоя космическа програма, заради нейната висока степен на изпаряване на газове, което пък от своя страна би попречило на използването й в затворени пространства. Но за сметка на това намира широко приложение в медицината, при пациенти, които се нуждаят от лечение изключително на легло или имат болки от натиск при лежане.

В началото, когато се появи на пазара, мемори пяната беше прекалено скъпа за масова употреба. През последните години обаче тя става все по-достъпна за масовия потребител. Тъй като матраците със запаметяващата пяна обикновено са с по-голяма плътност от матраците с обикновена пяна, първите ви предлагат много по-добра опора. За топ матраците със запаметяваща пяна често се казва, че са удобни като мек матрак, а с опората на твърд.

Leave a Reply