Миналото няма власт над теб

Спомени от миналото

Някои спомени от миналото са безценни, с други трябва да се разделиш завинаги.

Много пъти животът ни е белязан от знака на миналото и борбата, която водим със себе си често ви изправя пред отчаяние. Струва ни се, че е безсмислено да бягаме, защото то плътно върви по петите ни и винаги се изпречва пред погледа. Тогава единственото нещо, което можем да направим е да застанем право срещу него, да не бягаме, да не се крием – просто лице в лице. Тогава то няма да има тази власт, която ни се е струвало, че има. Грешките, които сме правили са само средство за трупане на безценен опит.

Провалите в живота ни – само крачка встрани,

нищо повече. Това не е провал, а начин да излезем от дадена ситуация, за която не сме били готови. Всички събития, всички негативни събития – предателства, лъжи, изневери, провалени връзки, неизползвани събития са били в живота ти средства за порастване. Как иначе би разбрал разликата между добро и зло ако не си вкусил и от двете? Как ще разбереш, че медът е сладък, а пелинът горчив? Може да не си бил съвършеният човек, може да не си бил дори добър човек, но ти си поел своето пътуване през годините без уговорки и без пазарлъци. Толкова неща са се случвали и всяко едно от тях е имало своето значение. Дори и болестите. Може би те са те научили да цениш живота точно когато си се молел за изцеление. Семейството, в което си живял

може да не е било най-доброто, но си го имал.

Всички хора, които са идвали в живота ти и са си отивали са имали за цел да контактуват с теб и всеки да ти даде по нещо. И всеки да вземе по нещо. Понякога гордостта ти, понякога уважението ти, понякога залъка ти. Ти си реагирал точно така, както се е очаквало от теб и стъпка по стъпка си разбирал разликата между сладко и горчиво, между добро и зло. Не се упреквай, че си грешил много пъти с поведението си, с постъпките си. Това е минало, а то няма власт над теб. Онова, което те е притеснявало и ти се е струвало като камък на шията не е нищо друго освен етап от порастването. Няма за какво да се страхуваш от него. Погледни го в очите и се радвай, че вече си друг, нов, като току-що роден и толкова истински. Защото вече си себе си.

Още в блога на Balagra – Здраве за тялото и душата

Leave a Reply