Ипотечен, потребителски или кредит за ремонт? Кое да изберем?

Разликата между ипотечните и потребителските кредити е голяма. Ако сте решили да теглите ипотечен кредит, а преди това сте имали опит само с потребителски, трябва да го имате предвид. При втория вид, кандидатстването е лесно и най-доброто е, че получавате отговор за максимум 3 дни. Не така стоят нещата при първия.

Ипотечният кредит изисква доста голяма подготовка, проучване и т.н., все пак говорим за доста голяма сума. От момента на кандидатстване до отпускането на желаната сума, може да мине поне месец. Имайте предвид, че парите, които първоначално трябва да вложите също не са малко.

Бъдете и психически подготвени, като в основата не това е да проявявате търпение и ангажираност в процедурата. Един от вариантите за ипотечен кредит е за закупуване на дом. Възможно е да искате заем, за да го купите и в същото време да го ипотекирате, като това бъде вашата гаранция.

Само като чуем за самата процедура си представяме събирането и представянето на редица документи. На практика нещата си стоят точно така, като за някои от тях се заплаща, т.е. ще трябва да вложите.
На първо време ще се наложи да докажете доход, работно място, трудов договор и т.н. Банката се интересува от ежемесечното ви възнаграждение и в някои случаи да имате безсрочен трудов договор. Тук работата не е свързана с дълга процедура, напротив, тези документи ще може да си извадите за ден, като те не би трябвало да струват никакви пари.

Вторият вид документи ще си потърсите на едно място – в НАП. В повечето случаи те са за доказване на липса или не на семейни отношения, а също и какво е имущественото разделение в семейството и т.н. Общо всичко ще ви струва около 50лв, а сроковете за получаването им могат да бъдат повече от половин месец. В случай, че искате експресно да ги вземете, цените за всяка услуга ще бъдат по-високи. На места, в някои банки искат и документ от Районен съд, че не сте осъждан и не се водят дела срещу вас в този момент.

На последно място ще споменем документа, който доказва, че имотът ще се ипотекира. Проучете по-подробно кои са институциите, които ще ви осигурят това, като ние можем да споменем само Агенция по вписванията (Имотен регистър), Кадастъра, Общината по регистрация на имота и т.н.

Все повече хора предпочитат кредитите до заплата, защото това са кредити без лихва и не изискват толкова много документи.

Leave a Reply