Спешен заем какво трябва да знаем при кандидатстване?

Макар, модерните времена да ни предлагат редица начини да финансираме непредвидени, спешни разходи, все още много хора допускат огромни финансови грешки, когато сроковете ги притиснат. Фирмите за бързи кредити предоставят възможност за бързо кредитиране, но при невнимателно спазване на условията, може заемът да нарасне десетократно. Предвид това, че много хора все още не могат правилно да се ориентират в света на кредитните услуги, решихме да изготвим кратък списък с нещата, които не е препоръчително да се правят, когато се тегли кредит.

Рекламите за кредити може да са подвеждащи

Рекламите нямат за цел да ни излъжат, но често представят компаниите и техните продукти само от положителната им страна. Това е абсолютно нормално, защото конкуренцията в тези среди не е никак малка. Винаги обаче, трябва да имате предвид, че има и още допълнителни условия, освен тези, които са посочени в рекламите. Питайте, проверявайте и ако не разбирате нещо, по-добре се насочете към друга фирма за бърз кредит, чийто условия са по-ясни.

Фирмата за кредити трябва да е регистрирана

Държавата регулира фирмите, които раздават бързи заеми. Всяка такава компания трябва да притежава лиценз от БНБ, който да ѝ дава правото да управлява дейност на територията на страната. Този лиценз не е вечен, той може да бъде отнет или непреиздаден. Преди да кандидатствате за спешен заем, задължително трябва да проверите дали избраната фирма има лиценз. Една от лидерите на пазара за спешни заеми е Микро Кредит, но ако такъв лиценз липсва, насочете се към друга компания.

Онлайн процедурите са удобни, но прочетете условията

При онлайн кандидатстването много бързо и лесно се попълва информацията, кандидатства се и парите се получават по сметката на клиента. Има обаче нещо, с което не трябва да се бърза и това са условията по договора. Не правете, като повечето хора, просто да се съгласите с условията и да вярвате на първоначално изкараните данни, прочетете внимателно клаузите, за да не се окаже, че от бързане, сте подписали за двойно по-висока лихва.

Има ли значение какви ще са лихвите, като все ще ги плащам?

Известен начин на мислене е, че като ще връщаш пари с начислена лихва, то тогава по-добре кредита да е по-голям. Това мислене е грешно. Не трябва да се вземат пари, които са прекалено много, защото винаги в последствие идват затрудненията при връщането им. Това означава, че спешните заеми са подходящи само за покриване на спешни разходи. Правилото да не се тегли кредит, който е непосилен, важи за всички видове кредити, не само за спешните кредити.

По-дълъг период означава по-ниски вноски

Това е така, обаче по-дългият период, означава и по-висока лихва, повече такси и освен това, по-дълго време ще трябва да ходите до офиса на фирмата и да плащате вноските, което също са разходи, макар и транспортни. Когато става въпрос за кредит в размер на 20 000 или повече, тогава дългият период има смисъл, но когато става въпрос за кредит със значително по-малък размер (300 лв. – 2 000 лв.), тогава една година в повечето случай е най-добрата опция.

Коя е добра причина за теглене на спешен заем?

Разпродажбата в мола, макар и изкушаваща, не е основателна причина да кандидатствате за спешен заем. Подмяната на стария телефон с нов, просто защото ви е скучно или най-добрата ви приятелка има нов телефон, също не е основателна причина. Спешните ситуации, които ви притискат с непредвидени разходи са предимно разходи за ремонт, който не сте очаквали, здравословни проблеми или някоя битова сметка. Всичко извън този кръг, което може да се отложи до заплата, не е спешен разход.

Да се възползвам ли от промо офертите за спешен заем?

При спешните кредити, както вече споменахме, конкуренцията е доста голяма и много често, за да задържат лоялни клиенти и да привлекат нови, те пускат промо оферти, които са доста примамливи. Проверете какви са промоциите и вижте, дали някоя няма да ви пасне перфектно. Трябва само да внимавате да прочетете всички условия, за да не подпишете нещо, което ще ви е излишно.

Тези грешки се допускат най-често при тегленето на спешен кредит. Ако обаче внимателно премислите условията, вашата ситуация и как и кога ще връщате вноските, вероятността да имате някакви проблеми със заема става минимална. Все пак, спешните кредити са финансов инструмент, който се стреми да ни осигури спокойствие и трябва да се гледа на него, като такъв.

Leave a Reply